Premijer Nikšić sa delegacijom sastao se sa gradonačelnikom Lugavićem u Tuzli

U radnoj posjeti Gradu Tuzli boravili su premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Nermin Nikšić, zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Jasmin Imamović, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Slađan Ilić, potpredsjednik Federacije Igor Stojanović, zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović, ministri u Vladi Federacije, Vedran Lakić, Nerin Dizdar, Vojin Mijatović i Nedžad Lokmić.

Domaćin radnog sastanka bio je gradonačelnik Grada Tuzle, dr.sc. Zijad Lugavić. Na sastanku, kojem su prisustvovali saradnici i saradnice gradonačelnika, razgovarano je o predstojećim aktivnostima, infrastrukturnim i investicionim projektima koji će se realizovati na području grada, o javnim pozivima Vlade Federacije koji su u toku, te pomoći i podršci koju Grad Tuzla očekuje od Vlade FBiH u realizaciji projekata za unapređenje kvalitete života građana Tuzle. Fokus sastanka bio je i na budućoj saradnji, te zajedničkom i efikasnijem radu u oblastima smanjenja aerozagađenja, izgradnje putne infrastrukture, energetike, unapređenja poslovnog okruženja, razvoja poduzetništva i privrede u cjelini, unapređenja statusa boračke populacije i sl. Obostrano je iskazana spremnost na blisku saradnju, uz konstataciju kako su pred svim nivoima vlasti značajni izazovi i procesi

Premijer Federacije BiH, Nermin Nikšić izrazio je razumijevanje i obećao podršku projektima i inicijativama razmatranim na ovom sastanku, te je kazao: ”Federalna vlada je spremna dati podršku u svim oblastima za koje postoji potreba. Dotakli smo  niz tema, a postoje poticaji Federalne vlade na koje može da aplicira Grad Tuzla kad je u pitanju energetska efikasnost, zelena energija, poslovni inkubatori, kao i za stvaranje ambijenta za zbrinjavanje radnika, čije će radno mjesto, neminovno u ovim procesima ostati ugroženo. Naravno, mi imamo saradnju, iz perioda mog prvog mandata premijera Federalne vlade kada smo donijeli Zakon o izdvajanju sredstava od Elektroprivrede za nadoknadu Gradu Tuzli i drugim sredinama u kojima je Elektroprivreda deponovala otpad iz termoelektrana. Federalna vlada će sav svoj kapacitet i sva raspoloživa sredstva staviti u funkciju saradnje, ne samo sa Tuzlom, već sa svim drugim lokalnim sredinama, i kantonalnim vladama koje su spremne na takav vid saradnje, koje su spremne na međusobno uvažavanje, respekt i poštovanje zakonske regulative Bosne i Hercegovine”.

Gradonačelnik Tuzle Zijad Lugavić izrazio je zadovoljstvo sastankom, te zahvalivši se na posjeti delegaciji Federacije BiH, kazao je: ”Naišli smo na veliko razumijevanje premijera Nikšića i ministara Federalne vlade, sigurni smo da ćemo u budućem periodu ostvariti  dobre kontakte i postići dobre rezultate za sve građane Tuzle u razvoju infrastrukture, posebno putne, smanjenju zagađenja zraka, razvoju privrede, društvenog sektora, sektora boračko-invalidske zaštite, održivog povratka i dr. Dobili smo informacije o svim javnim pozivima koji su raspisani u nadležnim ministarstvima i apliciraćemo na sve one javne pozive na koje imamo mogućnost učešća. Nadam se da ćemo ispuniti uslove i dobiti podršku i sredstva koja ćemo realizacijom projekata dati našim građanima u cilju poboljšanja infrastrukture za život i za razvoj privrede i društva u cjelini”.

The post Premijer Nikšić sa delegacijom sastao se sa gradonačelnikom Lugavićem u Tuzli appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više