Preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević

U Sarajevu je danas u 75. godini preminuo novinar i publicista Zija Dizdarević.

Dizdarević je bio aktivno prisutan u medijskom prostoru više od pedeset godina.

Obavijest o terminu posljednjeg ispraćaja biće objavljena nakon kremacije. Porodica će primati izraze saosjećanja na groblju primjereno epidemiološkoj situaciji, saopćio je njegov sin Bojan Dizdarević.

Zija Dizdarević je rođen 1947. godine u Fojnici. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1970. godine.

Najduži dio karijere proveo je u Radio Sarajevu (između 1970. i 1995. godine), kao reporter, komentator, urednik. Bio je i urednik kultnog Sarajeva 202, te odgovorni urednik Radioprograma. Radio je poslove glavnog i odgovornog urednika i direktora Radio Sarajeva, i po tim funkcijama bio je član Poslovodnog odbora Radiotelevizije Sarajevo. Predsjedavao je i Programskim odborom za radio Jugoslovenske radiotelevizije.

Posljednji je glavni i odgovorni urednik sedmičnika Komunist – izdanje za BiH.

Dizdarević je od 1995. do 2011. radio u listu i novinskoj kući Oslobođenje kao komentator, politički analitičar i kolumnista. Pisao je za sedmična izdanja Oslobođenja (Svijet, Nedjelja, Dani).

Pisao je analize za Radio BH i mini komentare za Federalnu televiziju. Bio je komentator u riječkom Novom listu, Bosanskoj pošti (list za bh. dijasporu), Radiju Deutsche Velle, a napise mu je prenosio i beogradski Danas i tršćanski Il piccolo.

Dizdarevićevi tekstovi mogu se naći na brojnim stranicama interneta. U posljednje vrijeme najčešće je pisao za portale radiosarajevo.ba i tačno.net. Analize i komentare objavljivali su mu i nezavisni beogradski portali profesionalnog kredibiliteta.

Autor je knjiga Izmišljeni grijeh – sudbina jednog teksta – (Blicdruk, 2012. i 2017,), Bosna i Hercegovina u žiži nezavršenih ratova (Media centar, Sarajevo, 2017.), a  jedan je od urednika i koautor publikacije Radio Sarajevo (Media centar, Sarajevo, 2015.), koja je na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu dobila nagradu za izdavački poduhvat godine.

Dizdarević je sarađivao je sa Media centrom i Media planom – na monitorinzima, analizama i evaluacijama medija, obuci mladih novinara i redakcija. Predavao je u Visokoj školi novinarstva Media plana u Sarajevu.

Savez novinara BiH proglasio je Ziju Dizdarevića novinarom godine 2001.

RTV Slon/ Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više