Preporuka WHO-a – Dodatna doza za osobe koje su primile inaktiviranu vakcinu

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučila je u četvrtak da osobe koje su imunokompromitovane ili su primile inaktiviranu vakcinu protiv COVID-19 treba da dobiju dodatnu dozu za zaštitu od slabljenja imuniteta.

Mnoge zemlje uvode dopunske doze, imaju za cilj starije osobe i ljude sa hroničnim zdravstvenim problemima, ali zabrinutost zbog nove, prenosive varijante omikrona navela je neke zemlje da prošire upotrebu vakcina na veći dio stanovništva.

S obzirom da su stope vakcinacije zabrinjavajuće niske u većem dijelu svijeta u razvoju, WHO je posljednjih mjeseci navela da bi davanje primarnih doza – umjesto pojačivača – trebalo biti prioritet.

Preporuka dolazi nakon što je Strateška savjetodavna grupa stručnjaka (SAGE) za imunizaciju održala sastanak u utorak kako bi procijenila potrebu za dodatnim dozama vakcina protiv COVID-19 i uglavnom je bila u skladu sa smjernicama datim u oktobru.

Govoreći na brifingu, predsjedavajući SAGE-a Alejandro Cravioto rekao je da vakcine imaju snažan nivo zaštite od teških bolesti u trajanju od najmanje šest mjeseci, iako podaci pokazuju da imunitet od COVID-19 više slabi protiv teških bolesti kod starijih odraslih osoba i onih s osnovnim zdravstvenim stanjima.

– Za sada nastavljamo da podržavamo potrebu za pravednošću u distribuciji vakcina i korištenjem treće doze samo kod onih sa zdravstvenim problemima ili osobama koje su primile inaktiviranu vakcinu – rekao je.

Vakcine protiv COVID-19 štite “veoma dobro” šest mjeseci nakon posljednje doze uz “malo, skromno smanjenje” zaštite, rekla je Kate O’Brien, direktorica odjela za imunizaciju WHO-a.

Inaktivirane vakcine, koje se sastoje od umrtvljenih dijelova ili cijelog virusa SARS-CoV-2, proizvode kineski proizvođači Sinovac Biotech (SVA.O), državni Sinopharm i indijski Bharat Biotech.

WHO im je odobrila upotrebu u hitnim slučajevima.

Rukovodioci WHo-a nisu naveli imena vakcina na brifingu u četvrtak.

U oktobru je agencija Ujedinjenih naroda preporučila da osobe starije od 60 godina koje su primile vakcine Sinopharm i Sinovac trebaju dobiti treću dozu.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više