PRESS: Povećanje naknada članovima upravnih i nadzornih odbora

Danas je održana press konferencija predstavnika parlamentarnih stranaka u Općinskom vijeću Živinice (SDP,SBB,BPS i BOSS), posvećena problemima koje uzrokuje vladajuća koalicija u Općinskom vijeću Živinice. Press je otrvorio Faruz Tulumović, predstavnik OO SBB i vijećnik, koji se osvrnuo na dosadašnji rad Općinskog vijeća Živinice.

Nakon pola godine rada aktuelne većine u Općinskom vijeću Živinice koju predvodi SDA sa partnerima, javnost treba da zna šta su do sada uradili i da li je rad bio u interesu građana općine Živinice. Prvi koraci u šest mjeseci vladavine udomaćila se zamjena članova uprava u nizu javnih preduzeća. Ovakvim činom ne misli se o razvoju općine Živinice, već o raskošnoj potrošnji, ličnim interesima i zadovoljovanaju izbornih pslušnika.

Vladajuća koalicija koju čine SDA, SUND, S BiH, HDZ i nezavisni vijećnici prekršili su zakonske propise, Poslovnik o radu OV Živinice, te nepoštivanje odluka viših nivoa vlasti.

Nakon usvajanja budžeta za 2017. godinu, vladajuće stranke nisu podržale prijedlog Sporazuma o izvršenju presude Kantonalnog suda u Tuzli, prema kojem Općina Živinice treba isplatiti preko pola miliona KM firmi „Spreča“, što je moglo dovesti do blokade računa Općine Živinice, a sve na štetu građana općine.

-Vladajuća kolacijia povećala je naknade članovima Komisije za procjenu nepokretnost imovine na 500 KM kako bi na taj način „zahvalila“ glasačima”, istakao je Tulumović.

Kadrovske štete preko pola miliona KM

Prisutnim novinarima obratio se potom predsatvnik SDP-ovih vijećnika Nusret Mamić:

-Imenovan je sekretar Općinske izborne komisije na period od sedam godina, kojem je pored redovne plaće izglsana naknada od oko 700 KM kao znak zahvalnosti za „regularnost“ na proteklim loklanim izborima.

-Smijenjeni su upravni i nadzorni odbori, te data saglasnost vd UO i NO za smjenu direktora JP i JU, koji su izabrani redovnom konkursnom procedurom. Ovakva odluka vladajuće oligarhije rezultiraće brojne tužbe, što će oštetiti budžet opštine za oko pola miliona maraka.

-Nakon smjene upravnih odbora, na posljednoj sjednici OV imenovani su novi članovi upravnih i nadzornih odobora i povećane su naknade za članstvo sa dosadašnjih 90 KM na 250 KM. Navedeno povećanje nije planirano budžetom za 2017. godinu. Na ovaj način će se opteretiti budžet. Posljednji potez vladajuće koalicije udar je na građane ove Općine.

Kada će izbori u mjesnim zajednicama?

Vijećnik iz reda Bosanske patriotske stranke Alsad Sakić je govorio o potrebi raspisivanja izbora u mjesnim zajednicama, čime se krši Statut općine Živinice.

-Potrebno je što prije raspisati izbore u mjesnim zajednicama, jer ne postoji razlog da se to ne učini, ali se i to opstruira od strane koalicionih partnera u OV.

-Vadajuća koalicija ne poštuje Odluke viših organa vlasti, prije svega Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva TK. Na posljednoj sjednici Općinskog vijeća odbili su prijedlog Ministarstva zdravstva TK za člana Upravnog odbora u JU Dom zdravlja Živince, imenovali su podobnog i time grubo prekršili federalni zakon o zdravstvu i postupak imenovanja članova upravnih odbora, te doveli u pitanje finasiranje Doma zdravlja”, istakao je Sakić.

Ovakva odluka vladajućih partnera SDA, HDZ, SUND SBiH i nezavisnih vijećnika može da prouzrokuje veće posljedice po zdravstveni sistem na našoj općini, a zbog čega će najviše ispaštati građani, zaklčjučeno je na današnjoj press konferenciji predstavnika SDP, SBB, BPS i BOSS u OV Živinice.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više