Pretresi na više lokacija u Živinicama, Gračanici i Tuzli

Po nalogu Kantonalng tužiteljstva Tuzlanskog Kantona i naredbi suda Tuzla pripadnici Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA) danas obavljaju pretrese na više lokacija u Tuzli, Gračanici i Živinicama.

Radi se o predmetu u kojem je prethodila višemjesečna istraga ovog Tužiteljstva a odnosi se na nezakonitosti prilikom namještanja višemilijunskog tendera za tvrtku iz Gračanice za izvođenje istražno – eksploatacijskih bušotina na prostoru ležišta kamene soli Tetima u sklopu Rudnika soli Tuzla, prilikom čega su više šuta poništeni tenderi kako bi se pogodovalo ovoj tvrtki, što je okončano zaključivanjem ugovora sa ovom tvrtkom koja nema ni ljudske ni materijalne resurse za izvođenje ovih radova, saopćeno je iz Kantonalnog tužiteljstva Tuzlanskog kantona.

Šest osoba je osumnjičeno da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju s krivičnim djelom primanje nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine utjecajem, a u slučaju tri odgovorne osobe iz Rudnika soli Tuzla i krivično djelo zlouporaba položaja i ovlašsti.

Više informacija će biti saopćeno po okončanju pretresa, koji su i dalje u tijeku.

U sali Tužiteljstva u 13 sati bit će održana konferencija za medije na kojoj će nazočiti i jedan od postupajućih tužitelja u predmetu, navodi se u saopćenju.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više