Prijevremeni izbori u Tuzli: Pravo glasa ima 111 hiljada građana, spremno 160 biračkih mjesta

Sve je spremno za održavanje prvih prijevremenih izbora za gradonačelnika Tuzle. Više od 111 hiljada građana Tuzle glasat će na 160 biračkih mjesta, većinom su to birališta u školama. Putem 12 mobilnih timova glasat će 393 građanina, riječ je osobama koja nisu u mogućnosti doći na biračka mjesta, odnosno osobe koje su vezane zbog bolesti za svoje domove, koje su smještene u domovima za stare, kao i osobe koje se nalaze u kazneno popravnim ustanovama.

“Otprilike radi se o istom broju birača u odnosu na Opće izbore , nema neke velike razlike. Velika razlika je jedino što su na Općim izborima naši građani dobivali po 4 glasačka listića, a ovaj put će dobiti samo jedan glasački listić”, rekla je u izjavi za RTV Slon Asja Kravić, predsjednica GIK Tuzla.

Novine koje su bile na prošlogodišnjim Općim izborima, bit će primijenjene i u nedjelju 5. februara, dakle vršit će se štambiljanje glasačkih listića, štambiljom sa oznakom svakog pojedinačnog biračkog mjesta.

“Ja bih ovom prilikom pozvala građane da prilikom glasanja obrate pažnju , da li je njihov glasački listić ovjeren štambiljom njihovog biračkog mjesta i potpisan od strane jednog od zaduženih članova biračkog odbora. Samo takav glasački listić će se smatrati, važećim glasačkim listićem”, dodala je Kravić.

Paravani za glasanje biće okrenuti prema biračkim odborima, čime će biti onemogućeno slikanje glasačkog listića ili neka druga nedozvoljena radnja. Kada je riječ o pomoći druge osobe prilikom glasanja, moguće je uz dokaz zdravstvene ustanove da osoba nije u mogućnosti sama glasati.

The post Prijevremeni izbori u Tuzli: Pravo glasa ima 111 hiljada građana, spremno 160 biračkih mjesta appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više