Primjena zelene hemije u proizvodnji plastike izazov i prilika za bh. industriju

Industrija plastike u Bosni i Hercegovini nailazi na izazove u naporima da smanji upotrebu opasnih hemikalija tj. postojanih organskih zagađujućih materija (POPs) tokom proizvodnog procesa a koje štete okolišu i zdravlju.

Direktorica Odjela za razvojnu saradnju pri Ambasadi Švedske u BiH Eva Gibson Smedberg navela je da su zaštita okoliša i klimatske promjene prioritet u Švedskoj, ali i globalno, pa samim tim i u Bosni i Hercegovini.

“Postojane organske zagađujuće materije se zadržavaju u živim organizmima. Zato je važno pronaći nove “zelenije” načine proizvodnje plastike i drugih proizvoda, kojim će se očuvati klima i ljudsko zdravlje i ostvariti bolja budućnost za našu djecu”, istakla je Gibson Smedberg.

Navedeno je da su efikasan nadzor i specijalizirane carinske kontrole prilikom uvoza i izvoza proizvoda koja sadrže POPs materije su ključne za Bosnu i Hercegovinu koja teži da se približi standardima Evropske unije o regulativi u okolišu.

Osim toga, u BiH je i prepreka nezadovoljavajući nivo ekološke svijesti stanovništva i industrijskih operatera, kao i nedostatak svih propisa u ovoj oblasti.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH Stephen Kinloch Pichat rekao je da je industrija plastike i globalno i u BiH u porastu, dok je znanje i svijest o zelenoj hemiji, njenom pristupu i alternativama za postojeće organske zagađujuće materije u toj industriji još uvijek niska u BiH.

“Prema izvještajima Agencije za statistiku BiH, prošle godine je izvoz plastičnih proizvoda iz BiH porastao za 20 do 30 posto, povećanje od 16 miliona KM. To znači da taj sektor ima značajno mjesto u ekonomiji BiH. Švedska i UNDP će kroz ovaj projekt podržati preduzeća, proizvođače plastičnih proizvoda, tehničke i tehnološke fakultete, kao i institucije kako bi unaprijedili znanje i vještine i u konačnici uveli koncept zelene hemije”, rekao je Kinloch Pichat.

U okviru POPs projekta predviđeno je da će biti olakšano uspostavljanje partnerstava i obuke između visokoškolskih ustanova u BiH i zemalja u kojima je istraživanje i razvoj o “zelenoj” hemiji značajno napredovalo, kako bi se osiguralo da studenti kao i institucije postanu dio međunarodnih mreža znanja i povežu se međusobno.

RTV Slon/ Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više