Pripreme za obilježavanje godišnjice pogibije komadanta Nesiba Malkića heroja oslobodilačkog rata

210. Viteška Oslobodilačka Brigada

25.oktobra 1993. godine, na lokalitetu Crna Rijeka,iznad naselja Kamenica na Nišićkoj visoravni, poginuo je heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić, legendarni komandant 210. Viteške oslobodilačke brigade.

Zajedno sa njim prilikom komandantskog izviđanja poginuli su i njegovi saborci iz komande brigade Sead Paravlić, Nevres Šišić, Nermin Forčaković i Fikret Andelić.

Stradali su od agresorske granate koja je ispaljena sa okolnih brda, dok su petorica njihovih saboraca ranjena.

Taj datum je jedan od najvažnijih i najtužnijih za Grad Živinice zato je važno da se pokaže duboki pijetet prema junačkim djelima naših šehida.

U organizaciji obilježavanja 28.godišnjice pogibije dijela komande 210.Viteške oslobodilačke brigade pored Koordinacije boračkih organizacija učešće će uzeti i Gradsko vijeće Živinice, Gradska uprava Živinice, odgojno-obrazovne ustanove našeg Grada, institucije kulture i informisanja, komisja za obilježavanje značajnih datuma.

U narednim danima Organizacioni odbor održat će još nekoliko radnih sastanaka kako bi se pomenuti datum obilježio kako to dolikuje jednom slobodarskom gradu kao što su Živinice.

Na sastanku koji je održan danas Predsjedavajući Gradskog vijeća Živinice istakao je da je naša je moralna dužnost i obaveza da pamtimo junačka djela i žrtvu najhrabrijih sinova i kćeri naše domovine Bosne i Hercegovine i da dostojno obilježavamo najvažnije datume za naš grad i našu Državu.

Koordinacija boračkih organizacija grada Živinice na vrijeme je počela sa pripremama za obilježavanje ovog značajnog datuma, pripremila prijedlog aktivnosti koje obuhvataju niz dogažaja koje će predhoditti 25.oktobru.

Mladi ljudi će i ovom prilikom biti uključeni u kompletan program, jer je cilj da se oni uče o našoj bliskoj prošlosti.

Dostojno i dostojanstveno obilježavanje svakog važnijeg datuma za naš Grad i našu Domovinu, najmanje je što možemo učiniti za one koji su život položili za odbranu domovine.

RTV Živinice/Merisa Mujčinović Husić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više