Prodajom diploma škola za tri godine ostvarila dobit od 1,7 miliona maraka

Da li je to zbog prodaje diploma ili ne ali škole u vlasništvu bivšeg predsjednika Skupštine USK Admira Hadžipašića za samo tri godine uspjele su ostvariti 4,6 miliona maraka prihoda. Za tri godine samo jedna škola u njegovom vlasništvu ostvarila je preko 1,7 miliona maraka dobiti

Nakon što je u današnjoj akciji SIPA-e uhapšen bivši predsjednik Skupštine USK Admir Hadžipašić uhapšen je i njegov poslovni partner Goran Lalović. Iz Kantonalnog Tužilaštva USK saopćili su da je ukupno  20 osoba lišeno slobode.

Osumnjičenima u ovoj istrazi se stavlja na teret postojanje osnova sumnje da su u periodu od 2014. godine do danas, na području Cazina, Bihaća, Tuzle, Zenice, Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao organizirana grupa  pronalazili lica kojima su bez odvijanja nastavnog procesa izdavali nezakonite certifikate, te osnovnoškolske, srednjoškolske i visokoškolske diplome, a zauzvrat primali novac. Na ovaj način je u navedenom periodu izdano više hiljada nezakonitih diploma i stečena višemilionska protupravna imovinska korist. Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je provodeći istragu u proteklih 5 mjeseci uspjelo dokumentovati preko 300 izdanih lažnih diploma. Također se sumnja da su osumnjičena lica utajila porez u iznosu od preko 200 hiljada konvertabilnih maraka, na koji način su oštetili Budžet Federacije BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Pretresane su prostorije Visoke međunarodne škole Cazin i Centra za obrazovanje  odraslih Vita plus Cazin. 

Obrazovanje je unosan posao

Osnivači Visoke međunarodne škole su Admir Hadžipašić i Goran Lalović. Centar za obrazovanje odraslih Vita plus u vlasništvu je Admira Hadžipašića. Visoka međunarodna škola i ranije je bila predmet istrage Kantonalnog Tužilaštva USK. Početkom 2017. godine Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila je da ova škola uopće ne ispunjava uslove za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Tužilaštvu je podnesena prijava zbog sumnje u regularnost izdavanja dozvole za rad ovoj školi. Bez obzira što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove utvrdila nepravilnosti u radu ove škole Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK tada je donijelo rješenje u kojem se Visokoj međunarodnoj školi Cazin daju dva mjeseca da ispuni uslove za rad.

Tada su iz ove škole u izjavama za medije obećali da će “ubrzo iznaći rješenje za ove probleme jer su oni važan segment u sistemu obrazovanja USK”.

Koliko su škole u vlasništvu i suvlasništvu Admira Hadžipašića bile važan segment u Unsko-sanskom kantonu najbolje pokazuju finansijski podaci. Samo u posljednje tri godine ukupan prihod Visoke međunarodne škole i Centra za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin iznosili su više od 4, 6 miliona maraka!

Samo Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin u posljednje tri godine ostvario je dobit od 1,7 miliona maraka.

Centar za obrazovanje odraslih Vita plus Cazin osnovan je 2014. godine. Već naredne godine prihodi ove firme iznose skoro 200 hiljada KM.

Narednih godina dolazi do naglog porasta prihoda ali i dobiti Hadžipašićevog Centra za obrazovanje odraslih. Već 2016. godine ukupni prihodi ove škole iznosili su više od 650 hiljada maraka, 2017. godine prihodi rastu na više od milion maraka a 2018. godinu ova škola završava sa prihodom od 1,7 miliona maraka. Zajedno sa prihodima godinama je naglo rasla i dobit ove škole.

Na kraju 2014. godine dobit ove firme iznosila je 10 hiljada maraka dok je 2018. godine ukupna dobit ove škole iznosila 911 hiljada maraka.

Piše: A. Omerović ( izvor zurnal.info )

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više