Profesor biologije Munib Pepić dobio priznanje za životno djelo

U odgoju i obrazovanju se isprepliću humane, demokratske, građanske i ljudske vrijednosti, a posebno  univerzalne.

U tom smislu, čovjek i društvo, učitelj i učenik, biraju  vrijednosti tako da daju prednost jednima, a odstupaju od drugih.

U svojim postupcima prema učenicima , učitelji se rukovode profesionalnim kompetencijama i sistemom vrijednosti za koji smatraju da je najbolji za njihove učenike.Učitelji, nastavnici, profesoru, su jedan od najvažnijih faktora postignuća učenika i kvaliteta obrazovnog sistema u cjelini.

Zato se već 27 godina obilježava Svjetski dan učitelja, kako bi se istakla uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o njihovom položaju.

Na Svjetski dan učitelja danas je nadležno kantonalno ministarstvo dodijelilo priznanja za životno djelo prosvjetnim radnicima, priznanje je između ostalih dobio i nastavnik iz JU OŠ Šerići Munib Pepić.

Munib je nastavnik Biologije i već 39 godina prenosi znanje na učenike.

Pedagošku akademiju(biologij i hemija) završio je 1980.godine.

Zvanje profesora biologije stekao je 2009.godine.

Bio je angažiran kao nastavnik bilogije u osnovnim školama, Višća, Bašigovci, Đurđevik i Gračanica.

Od 1994.godine radi u OŠ Šerići koja ga je i nominovala za ovo priznanje.

Nastavnik Pepić izveo je brojne generacije koji su danas društveno korisni.

Nastavnik Munib ističe da se nikada nije pokajao što je izabrao profesiju prosvjetnog radnika.

Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Ovaj datum je i dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu nastavnika i učitelja širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Svim prosvjetnim radnicima grada Živinice upućujemo iskrene čestitke i riječi zahvale za sve što čine u obrazovanju kako za nas tako i za buduće generacije.

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više