Program javnih investicija FBiH: Više od 16 miliona KM za finansiranje projekata

Vlada Federacije BiH donijela je Program javnih investicija Federacije BiH za period od 2022. do 2024. godine i zadužila Federalno ministarstvo finansija da ovaj dokument objavi na svojoj internetskoj stranici.

Program javnih investicija (PJI) je trogodišnji dokument koji sadrži pregled ulaganja u projekte s podacima o ukupno potrebnim i utrošenim sredstvima, te sredstvima planiranim za finansiranje projekata iz budžeta, kredita, granta i/ili drugih izvora. Njime su obuhvaćeni projekti za čije finansiranje su, djelimično ili u potpunosti, osigurana sredstva postala efektivna i njihova realizacija je u toku (projekti u provedbi), zatim priоritеtni projekti zа kоје nisu osigurani izvоri finаnsirаnjа u mоmеntu izrаdе programa javnih investicija (kandidovani  projekti), kao i oni za čije finansiranje je pokrenut proces osiguranja sredstava (odobreni projekti).

PJI u ovom trogodišnjem razdoblju sadrži 132 projekata: 61 u provedbi, 67 kandidovanih i četiri odobrena. Njihova ukupna vrijednost je 16.706,11 miliona KM, od čega se 8.764,29 miliona KM odnosi na projekte čija je provedba u toku, 8.079,51 miliona KM na kandidirane i 804,95 miliona KM na odobrene.

Kada je riječ o projektima u provedbi, najvećim dijelom odnose se na izgradnju autoceste na Koridoru Vc, vodosnabdijevanje i odvodnju otpadnih voda, registraciju nekretnina, zapošljavanje, modernizaciju i izgradnju magistralnih cesta, te proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Kandidirani programi najviše se odnose na sektor prometa i komunikacija, zaštite životne sredine, vodosnabdijevanja i sanitacije, poljoprivrede, šumarstva, proizvodnje i snabdijevanja energijom, zdravstva i drugi.

U izradi PJI Federacije učestvuju federalni organi uprave, vlade kantona, samostalne upravne organizacije, specijalizirane organizacije i posebna tijela (zavodi, direkcije, agencije instituti i sl.) i javna preduzeća.

Federalna vlada danas se, također, upoznala s programima javnih investicija Zeničko-dobojskog, Zapadnohercegovačkog, Unsko-sanskog, Kantona Sarajevo, Kantona 10, Srednjobosanskog  i Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2024. godine. Inače, kantoni imaju obavezu da usvajaju svoj program javnih investicija u koji su uključeni projekti gradova i općina, te ga dostave Vladi FBiH.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više