Proizvodnja kadrova potrebnih tržištu rada, tema danas održanog sastanka kod gradonačelnika

Na danas održanom sastanku koji je upriličen kod gradonačelnika, otvorena je važna tema koja je uzrok i posljedica odlaska mladih iz naše zemlje.

Naime, govorilo se o obrazovanju kadra koji će zadovoljiti potrebe tržišta i načinima izvođenja praktične nastave te prekvalifikaciji potrebnih kadrova.

Kako bi dobili informaciju šta je potrebno poslodavcima kada je u pitanju upisna politika u srednje škole, gradonačelnik je danas održao sastanak s predstavnicima srednjih škola, Ministarstva obrazovanja i Pedagoškog zavoda, Biroa za zapošljavanje te Udruženjem poslodavaca.

Na sastanku se govorilo o upisnoj politici, praktičnoj nastavi i prekvalifikaciji radne snage.

Iz nadležnog kantonalnog ministarstva kažu da je grad Živinice prvi u kantonu koje je okupio sve zainteresirane strane i  pokrenuo priču o obrazovanju kadrova koji su potrebni našim poslodavcima, kako bi buduće generacije svoju egzistenciju ostvarivale u našoj lokalnoj zajednici.

Već u decembru će se održati novi sastanak s Udruženjem poslodavaca na kojem poslodavci iznijeti zahtjeve za određenom radnom snagom i tada će se pristupiti mehanizmima koji će omogućiti da se u škole uvedu struke koje su potrebne našem tržištu.

Kada se zatvori krug koji treba da zadovolji potrebe tržišta trebalo bi da svi u ovom sistemu budu zadovoljni.

Radnik da bude zadovoljan uslovima rada i ponuđenom platom, a poslodavac radnikom koji će dati maksimu da ispoštuje zadate ciljeve.

(Više u info-bloku)

Merisa Mujčinović Husić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više