Prosječna neto plata u FBiH u septembru 998 KM

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u Federaciji BiH u septembru 2021. iznosila je 998 KM i nominalno je niža za 0,2 posto, a realno za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine, prosječna neto plata u septembru 2021. nominalno je viša za 3,9 posto, a realno za 0,7 posto.

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 u septembru u odnosu na august 2021. godine pokazuje da je najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnosti “obrazovanje” za 3,5 posto, a broj zaposlenih se povećao za 17,4 posto, zatim u djelatnosti “stručne, naučne i tehničke djelatnosti” za 2,4 posto, a broj zaposlenih se povećao za 1,8 posto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

U isto vrijeme najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u djelatnosti “poslovanje nekretninama” za 7,9 posto, a broj zaposlenih se smanjio za 3,1 posto, zatim u “ostalim uslužnim djelatnostima” za 5,5 posto, a broj zaposlenih se smanjio za 0,3 posto.

Prema podacima Zavoda za statistiku FBiH, najviše prosječne neto plate u septembru 2021. imali su zaposleni u “proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji” u iznosu 1.712 KM, zatim u “finansijskoj i djelatnosti osiguranja” u iznosu 1.662 KM te u djelatnosti “informacije i komunikacije” u iznosu 1.482 KM.

Najniže prosječne neto plate u septembru imali su radnici u “djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane” (hotelijerstvo i ugostiteljstvo) u iznosu 567 KM.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za septembar 2021. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.543 KM i nominalno je niža za 0,3 posto, a realno za 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena bruto plata za septembar 2021. godine nominalno je viša za 4,3 posto, a realno za 1,1 posto.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više