Protesti studenata u Tuzli, upućeno niz zahtjeva nadležnima

Studenti Univerziteta u Tuzli danas su, u skladu sa epidemiološkim preporukama, održali mirne proteste pred zgradom Vladom Tuzlanskog kantona, nezadovoljni zbog neispunjavanja njihovih zahtjeva upućenih nadležnim institucijama.

Jedan od tih zahtjeva je da se na pojedinim fakultetima Univerziteta u Tuzli osigura povratak studenata na kombinovani ili klasični metod nastave, kakav su imali do dana donošenja mjera zabrane od Kriznog štaba.

Također, zahtjev je da se ne produžava online nastava za fakultete kojima to praktična nastava ne dozvoljava.

Od premijera TK traže da, zajedno sa Skupštinom TK i Kriznim štabom, poduzme određene aktivnosti kako bi vratili oduzeta prava studentima iz porodica pripadnika boračke populacije kakva su imali na Univerzitetu prije akademske 2020/21 godine.

Navode još kao zahtjev umanjenje školarine za 50 posto studentima čiji je prosjek iznad 9,0, kao i rješavanje gubitka statusa studenta.

Iz Studentskog parlamenta Univerziteta u Tuzli (SPUT) su upozorili Vladu TK da će, ukoliko ne dođe do ispunjavanja njihovih zahtjeva, tražiti povoljnije uslove za upis u narednu akademsku godinu.

“Odlučili smo se na proteste zbog nezadovoljstva koje kulminira u posljednje vrijeme. Nadležne institucije duže vrijeme ignorišu naše zahtjeve. Tražili smo sastanak sa premijerom Kadrijom Hodžićem i ministrom Elvisom Barakovićem, ali nas nisu primili. Studenti ispoljavaju svoje nezadovoljstvo na različite načine i kroz različite kanale, te smo upozorili premijera da ukoliko nastavi štetiti obrazovni sistem, suočit će se sa zahtjevima za olakšice upisa na narednu godinu. Ispiti su naša obaveza, ali ukoliko ne budemo imali kvalitetnu nastavu, imamo problem” – kaže predsjednica SPUT-a Amila Omersoftić. (Fena)

Preuzeto:Tuzlanski.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više