Protokol obilježavanja 28. godišnjice pogibije heroja Nesiba Malkića

25. oktobra ove godine navršiće se 28. godina od pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210. Viteške Oslobodilačke Brigade.

25. oktobra ove godine navršiće se 28. godina od pogibije heroja oslobodilačkog rata Nesiba Malkića i dijela komande 210. Viteške Oslobodilačke Brigade.

Komisija za obilježavanje  značajnih datuma i jubileja GV Živinice već je pripremila protokol i Program za obilježavanje godišnjice.

25. oktobra 1993. godine, od agresorske granate u rejonu Crna Rijeka na Nišićkoj Visoravni u Općini Ilijaš,poginuli su komandant 210. viteške oslobodilačke brigade Nesib Malkić i njegovih saborci Seada Paravlić, Nevresa Šišić, Nermin Forčakovića i Fikreta Andelića.

Svake godine kroz prigodan program grad Živinice podsjeti na lik i djelo heroja Nesiba Malkića i njegovih saboraca

Tako će biti i ove godine.

Učenici osnovnih i srednjih škola Živinice   od 05. do 10 oktobra 2021. godine imaju priliku da napišu literarne radove na temu : Heroj oslobodilačkog rata Nesib Malkić.

13. oktobra od 9:30 h do 12:30h u Sali GV Živinice planirana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

20. oktobra od 10h do 16h biće upriličen obilazak porodica Nesiba Malkića i dijela komande 210.osl.br.

U svim džamija na području MIZ Živinice  22.oktobra od 12:15h  do 13h biće proučen Jasin i Tevhid za heroja Nesiba Malkića i poginule na Nišićkoj Visoravni i sve šehide BiH,a 23.i 24.oktobra održat će  se i čast historije na temu heroja Nseiba Malkjića.

Također, 24.oktobra  od 10:15 h do 12h obiće se mezarluci , proučite Jasin i položiti cvijeće Nesibu Malkiću, Nevresu Šišiću, Nerminu Forčakoviću , Fikretu Andeliću, Seadu Palavriću i Husejnu Jusiću.

Na sami dan obilježavanja 28.godišnjice 25.oktobra 2021.godine planiran je odlazak na Nišićku visoravan  u 08:45 minuta ispred Gradske uprave.

Isti dan u 14:45 minuta gradonačelnik Živinica i predsjedavajući GV Živinice upriličit će prijem za porodice poginulih i ranjenih na Nišićkoj Visoravni .

Također taj dan, u 15:30 minuta  biće upriličeno polaganje cvijeće  na Centralno spomen obilježje i bisti heroja oslobodilačkog rata.

Od 16 do 17 sati održat će se Svečana Akademija u BKC Živinice , a izložbu eksponata iz odbrambeno oslobodilačkog rata  svi zainteresirani imaće priliku pogledati u Plavoj Sali BKC Živinice na temu ˝ Domovina u srcu˝.

Svoj doprinos u obilježavanju navedenih aktivnosti uzet će , gradska uprava, 2.Pješadisjki Rendžerski puk OS BiH , direktori osnovnih i srednjih škola , Ministartvo za boračka pitanja  Vlade TK, CK grada Živinice , MIZ Živinice, Televizija Živinice i BKC Živinice.

Nosioc aktivnosti je Udruženje dobitnika najvećih ratnih  priznanja grada Živinice.

Dijana Svrakić

RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više