Prva osnovna škola Živinice najuspješnija osnovna škola u Tuzlanskom kantonu

Već četiri godine ova škola je na prvom mjestu u kantonu.

JU „Prva osnovna škola“ Živinice prema kriterijima Pedagoškog zavoda TK najuspješnija je osnovna škola u Tuzlanskom kantonu u školskoj 2018./2019. godini. Kriteriji za odabir najbolje škole su uspjeh u učenju, organizacija odgojno – obrazovnog rada, vannastavne aktivnosti, nastavni kadar i njegova angažovanost.

Već četiri godine ova škola je na prvom mjestu u kantonu, a vrednovana je kako za  poboljšanje uslova rada, tako i za osvojeni broj bodova na raznim takmičenjima učenika.

„Imamo svake godine veći broj bodova u odnosu na prethodnu godinu i to je naš glavni moto. Mi poslije svakog vrednovanja od Pedagoškog zavoda vršimo evaluaciju vrednovanja rada škola gdje donosimo zakljjučke i utvrđujemo prioritete za poboljšanje rada u narednom periodu.“, rekao je Omer Ramić, direktor JU „Prva osnovna škola“ Živinice.

Drugorangirana u TK je OŠ „Banovići“, dok je treća „Dr. Safvet- beg Bašagić“ iz Gradačca. U kategoriji najboljih osnovnih škola u općinama i gradovima u TK, kada je riječ o Gradu Tuzla, prva je Osnovna škola „Sjenjak“, dok drugo mjesto čvrsto već godinama pripada Osnovnoj školi „Tušanj“.

Od gimnazija u TK najbolja je Behrambegova medresa Tuzla, slijedi je gračanika Gimnazija, dok je treće mjesto pripalo Katoličkom školskom centru. Najbolje rangirana u kategoriji mješovitih i drugih srednjih škola je JU MS škola Živinice.

„Naravno i ove godine su one škole koje su ostvarile najbolje rezultate po određenim kriterijima određenim kategorijama tu su da im uručimo priznanje i zahvalimo za ono što rade. Naravno mi smo svjesni situacije da je određene stvari vrlo teško odraditi da određene stvari je možda i nemoguće uraditi u određenim okolnostima ali ono što je strategija Pedagoškog zavoda TK i što pokušavamo zadnjih pet godina pokušavamo raditi jeste da svakom djetetu damo jednako pravo na obrazovanje gdje god da ono živi na području našeg kantona.“, istakao je Nikola Čiča, direktor Pedagoškog zavoda TK.

Već 13 godina Pedagoški zavod TK kroz instrumentarij za vrednovanje škola pokušava unaprijediti  njihov rad i kvalitet obrazovanja. S ciljem unaprijeđenja rada nakon šest godina obrazovne institucije u TK na putu su da u osnovnim školama u TK uvedu novi nastavni plan i program koji bi trebao biti u primjeni već u narednoj školskoj godini.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više