Prva osnovna škola Živinice obilježila 11. decembar Dan planina

Prva osnovna škola Živinice  danas je obilježila 11. decembar Međunarodni dan planina.

Bila je ovo prilika za podizanje svijesti o važnosti i značaju ekologije te planina za život svakog čovjeka, te isticanje potencijala za planinski turizam, istakli su organizatori.

Međunarodni dan planina obilježava se od 2003. godine s ciljem upoznavanja šire javnosti s planinskim područjima, njihovim vrijednostima i problemima.

Cilj mu je povećati svijest javnosti o važnosti planinskih šuma te uloge koju one imaju kao i njihovog utjecaja na mjere prilagođavanja klimatskim promjenama.

Učenici  Prve osnovne škole  su danas kroz pripremljeni Okrugli sto pokazali da i koji kroz nastavne ali i van nastavne aktivnosti uče veoma mnogo o značaju Planina.

Bez obzira na to gdje živimo, najčešće nismo dovoljno svjesni koliko smo vezani za planine i na koje sve načine one utječu na naš život.

Prof.Muhamed Omerović, predsjednik Eko zelenih TK-a ,  je  kazao da su planine su od suštinske važnosti za život na Zemlji.

Predstavnici PD Drenik bili su također učesnici današnjeg okruglog stola.

Obaveza je svih stanovnika Planete Zemlje da se podjednako brinu o planinama podižući svijest kod djece edukacijama u učionici i van nje, poručeno je sa okruglog stola.

Dijana Svrakić


RTV Živinice

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više