Prvi put u sedam godina nafta iznad 85 dolara

Cijene nafte u ponedjeljak su dostigle još jednu prekretnicu, probivši granicu od 85 dolara po barelu prvi put u sedam godina.

Američka nafta skočila je za još 1,2 posto na čak 85,07 dolara po barelu. To je prva unutardnevna trgovina iznad 85 dolara od oktobra 2014.

Rast se pojačao posljednjih sedmica jer se pojavila globalna energetska kriza, obilježena skokovima cijena prirodnog plina, ugljena i sirove nafte.

Nafta je samo ovog mjeseca porasla za 13 posto, a do sada je porasla za 120 posto u odnosu na godinu dana ranije. Porast nafte pojačava inflatorne pritiske i povećava troškove života.

Galon benzina iznosi 3,38 dolara u SAD-u, u odnosu na 3,32 dolara prije sedam dana. Prije godinu dana, kada je manje ljudi vozilo, prosječna cijena benzina iznosila je 2,16 dolara po galonu.

Nafta Brent, globalna referentna vrijednost, u ponedjeljak je porasla za 1 posto i dosegnula najviši nivo unutar dana od 86,51 dolar po barelu, što je novi trogodišnji maksimum, prenosi Bankar.me.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više