PSBiH – Poslanici razmatrali nacionalnu strukturu zaposlenih u institucijama BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas tačku dnevnog Nacionalna struktura rukovodstva, državnih/policijskih službenika i zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine i poštivanje zakonskih odredbi o odgovarajućoj nacionalnoj zastupljenosti, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović (SDA).

Mehmedović je kazao da je po pitanju nacionalne zastupljensti zabrinjavajući trend nepoštivanja zakona BiH.

– Suštinski problem je što su rukovodioci institucija prekršili jasne zakonske odredbe, jer u institucijama mora biti osigurana odgovarajuća nacionalna zastupljenost državnih službenika i zaposlenika u skladu sa nacionalnom strukturom, a prema posljednjem popisu – naveo je Mehmedović.

Dodao je da je tako zakonima nedvosmisleno propisano, a posljednji popis stanovništva proveden je 2013. i objavljen u Službenom glasniku BiH 2016. godine.

Podsjetio je da je visoki predstavnik Christian Schmidt, mijenjajući Ustav FBiH i Izborni zakon BiH, na dan izbora 2. oktobra, koristio popis iz 2013. godine, te citirao njegovu izjavu da je popis iz 2013. godine realan popis.

– Očekujem isključivo i samo poštivanje državnih zakona po pitanju nacionalne zastupljenosti u državnim institucijama. Službeni podaci institucija pokazuju da su Bošnjaci neravnopravni i majorizirani po pitanju nacionalne zastupljenosti u institucijama na nivou države, jer ih ima skoro 800 manje od broja koji im pripada i u debalansu su u 58 državnih institucija – kazao je Mehmedović.

Dodao je da je i Ostalih manje za 106 pozicija, ali je Hrvata više za skoro 500 i Srba više za 400.

Po njegovim riječima, situacija je posebno zabrinjavajuća po pitanju rukovodećih državnih službenika i rukovodilaca unutarnjih organizacionih jedinica.

Sramotno je, navodi on, da u sjedištima osam ministarstava ima čak 118 Bošnjaka manje, “kao primjer dugogodišnje saradnje i zajedničkog djelovanja ministara dvije političke stranke koje imaju strateško partnerstvo”.

– Navodim podatke da je u Ministarstvu pravde, Ministarstvu finansija i trezora, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ministarstvu komunikacija i prometa zastupljenost Bošnjaka ispod 40 posto. Bošnjaci su u ogromnom debalansu i potpuno neravnopravni u institucijama čije je sjedište izvan Sarajeva – u Mostaru, Banja Luci, Istočnom Sarajevu. Ništa bolja situacija nije ni u brojnim organima sa sjedištem u glavnom gradu BiH – istaknuo je Mehmedović.

Dodao je kako se postavlja pitanje: Ko je odgovoran za navedeno?

– Očito se pitanjem nacionalne zastupljenosti u državnim institucijama do sada niko od predstavnika Bošnjaka, prije svega, nije bavio dovoljno detaljno i dovoljno ozbiljno. Suprotno od toga, činjenice i podaci govore da su HDZ i SNSD i drugi sistemski i planski preuzimali institucije na štetu, prije svega, Bošnjaka ali i Ostalih – kazao je Mehmedović.

Dodao je kako poziva na odgovornost sve pojedince u sistemu, koji su svojim radnjama ili nepostupanjem prekršili zakone BiH.

Mehmedović je predložio Predstavničkom domu i nekoliko zaključaka u vezi sa ovom tačkom dnevnog reda.

Međutim, zbog nepostojanja entitetske većine prilikom glasanja o njima, upućeni su Kolegiju Doma na usaglašavanje.

Poslanik Milorad  Kojić (SNSD) je kazao da nije tačno da su Bošnjaci diskriminisani u institucijama BiH.

Poslanik Saša Magazinović (SDPBiH) smatra da je ovo tema o kojoj treba normalno i rasterećeno razgovarati.

Poslanik Safet Kešo (SDA) je naveo kako u narednom periodu ovaj disbalans treba popravljati na najbolji način, “ukoliko želimo graditi normalne društvene odnose u kojima ćemo svi biti uzajamno poštovani i uvažavani”.

Poslanik Nihad Omerović (Narod i pravda) je kazao da kroz ovu informaciju mogu detektirati uzroke, stanje, “a na nama je da pokušamo otkloniti posljedice i ispraviti određene neravnopravne odnose kada je u pitanju stanje struktura zaposlenih unutar institucija BiH”.

– Poražavajući je podatak, da od 70 institucija, agencija, zavoda, koje su bile predmet analize, samo u okviru 11 institucija je okvirno zadovoljena nacionalna struktura, ono što propisuje Ustav, odnosno važeća zakonska regulativa – naveo je Omerović.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ BiH) je kazao da se poslanik Memhedović u svojoj analizi pozabavio sa 10.921 osobom.

– Znamo da u institucijama BiH radi više od 20 tisuća, pa čak mislim više i od 23 tisuće osoba – naveo je Kožul.

Dodao je da, ako bismo se željeli s dobrim najmerama i u dobroj vjeri baviti ovom temom, barem bi trebali obuhvatiti sve institucije u BiH i sve uposlene u BiH.

The post PSBiH – Poslanici razmatrali nacionalnu strukturu zaposlenih u institucijama BiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više