Pušten u rad novoizgrađeni vodovod Barice – Polja

Vrijednost Projekta uspostavljanja vodovodne mreže Barice-Polja je oko 2 miliona KM, a novčana sredstva potrebna za ovu namjenu osigurana su iz Budžeta Grada Živinice i Vlade Tuzlanskog kantona.

Gradonačenik Grada Živinice Samir Kamenjaković, zajedno sa premijerom Tuzlanskog kantona Denijalom Tulumovićem, svečano je otvorio novoizgrađeni vodovod Barice – Polja koji će riješiti problem vodosnabdijevanja u Živinicama.

Jučer je počelo testno punjenje rezervoara vodom za ispitivanje i puštanje vode u cjevovode. Testno ispitivanje vode sa svim pratećim ispitivanjima i dezinfekcijom trajat će u narednih 10-tak dana, nakon čega će se voda pustiti u sistem za krajnje korisnike.

Naime, u protekle četiri godine intezivno se radilo na rješavanju velikog problema vodosnabdijevanja u Živinicama, a projekat rekonstrukcije i dogradnje vodovodnog sistema Živinice – Pumpna stanica “Barice” sa sabirnim bazenom realizovan je u nekoliko faza.

Rješavanje problema vodosnabdijevanja Grada Živinice aktivirano je od samog dolaska gradonačelnika Samira Kamenjakovića. Veliki broj projekata je pokrenut kako bi se ovo goruće pitanje riješilo, te time osiguralo redovno vodosnabdijevanje na cijelom području Grada Živinice.

Izgradnjom u potpunosti novog vodovoda Barice-Polja uspostaljena je nova vodovodna mreža putem koje će se vodom opskrbiti cijela gradska zona i neki dijelovi Grada Živinice i time u potpunosti riješiti problem vodosnabdijevanja u Živinicama.
Dakle, nakon puštanja vode iz rezervoara novog vodnog sistema Barice-Polja, uz obaveznu isporuku od Vodovoda Tuzla, osigurat će se dovoljne količine vode koje su potrebne Gradu Živinice za normalno vodosnabdijevanje.

Također, prema riječima gradonačelnika Kamenjakovića postoji mogućnost i proširenja kapaciteta vode u ovom vodovodu, što znači da se pored tri nova bunara koja su trenutno spojena u ovaj vodovod naprave i dodatni kojima će se moći povećati količina vode za snbadijevanje vodom i drugih područja u Gradu Živinice kojima je to potrebno.

Ispitavanja su pokazala da novi bunari koji su uspostavljeni neće ugroziti izdašnost bunara kojima se vodom snabdijeva Mjesna zajendica Barice,a s tim u vezi potpisan je i Sporazum sa ovom Mjesnom zajednicom u kojoj se definiše ovo pitanje.

Izvođač radova je živinička firma d.o.o. Termovent.

Svečanom puštanju novoizgrađenog vodovoda Barice – Polja u Živinicama prisutvovao je i ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, Elvir Rožnjaković.

„Ovo je jako bitan dan za građane Grada Živinice i ovom prilikom im čestitam, jer napokon imaju uredno snabdijevanje vodom i najzad će moći da odahnu. Zaista se radujemo ovakvim stvarima i ovaj projekat je trebao da se uradi mnogo ranije. Ovaj projekat počeo je 2002. godine, a nadam se da idući projekti neće trajati ovako dugo. Kada imate jednu ovakvu ekipu poduzetnih ljudi u Gradskoj administraciji na čelu sa ovakvim gradonačelnikom koji ide naprijed, onda se projekti vrlo brzo rješavaju.“, rekao je premijer Vlade Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović.

„Ovo je najvažniji projekat za Grad Živinice i sretan sam što mogu kazati građanima Grada Živinice da smo napokon završili dugo čekani vodovod Barice koji se radi od 2002. godine i kojeg smo danas uspjeli završiti. Drago mi je što sistemi u koje smo uložili oko 2 miliona konvertibilnih maraka, uz sufinansiranje od Vlade TK, funkcionišu i da smo sve prepreke koje su bile ispred nas završili. Uradili smo proglašenje javnog interesa, mapirali zone, uradili ekspropriaciju, završili mrežu prema Meštrićima, spojili tri bunara koja su stavljena u funkciju, i evo danas voda teče u naš bazen kojeg ćemo puniti u Meštrićima. U narednom periodu utvrdit ćemo higijensku ispravnost bazena, ispitati ga i u roku 7 do 10 dana ćemo predati firmi JP „Vodovod i kanalizacija“ i dati građanima dugo čekanu vodu. Ovo je ono što nam je falilo, uz količinu vode koju dobivamo od Vodovoda Tuzla, konačno se Grad Živinice može svrstati u gradove koji nemaju problem vodosnabdijevanja. Bunari koji pune ove bazene ne ugrožavaju okolne vodovode mještana Barice. S njima smo potpisali i Sporazum kao dokaz da oni neće biti ugroženi, a uradili smo i dva elaborata koja pokazuju da se ne ugrožava niti jedan od tih bunara. Nakon četiri godine teškog rada građani Grada Živinice konačno dobivaju vodu i želim im se zahvaliti na strpljenju. Imamo mogućnost proširenja kapaciteta, s obzirom da vodna žila na ovom dijelu Barica može ići prema Sprečkom polju daje nam mogućnost da još pet ovakvih bunara napravimo u tom pravcu gdje bi mogli imati oko 50 litara vode u sekundi,. To bi bilo dovoljno da se snabdijeva, ne samo Grad Živinice, nego i da se dio vodovoda usmjeri prema Starom Đurđeviku što je naš konačni cilj.“, kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više