Radovi na izgradnji ljetne scene u Gradu Živinice privode se kraju

Gradonačelnik Samir Kamenjaković zajedno sa direktorom Bosanskog kulturnog centra Živinice obišao je radove na izgradnji ljetne scene u Gradu Živinice. Na području Grada Živinice u proteklom periodu ralizovano je mnogo uspješnih infrastrukturnih projekata koji u prvi plan stavljaju kulturni i društveni život.

U okviru takvih infrastrukturnih projekata je izgradnja ljetne scene u neposrednoj blizini BKC-a Živinice, čiji radovi se privode kraju.

Riječ je o ljetnom atriju koji će biti izgrađen isključivo u svrhu popularizacije raznih oblika umjetnosti

Cilj ovog projekta jeste povećanje projekata u oblasti kulture i umjetnosti, te otvaranje Grada kao domaćina velikih ljetnih scena.

Koncept ljetne scene je 300 mjesta, a finansijska vrijednost projekta iznosi 119.660,23 KM u potpunosti obezbijeđena iz namjenskih sredstava Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Izvođač radova izgradnje ljetne scene je firme „DŽENA“ d.o.o Gradačac.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković istakao je veliko zadovoljstvo zbog izgradnje ovog projekta, te naglasio da su Živinice prvi Grad sa ovakvim jednim kulturnim hramom, te da radovi teku u potpunosti kako je i predviđeno projektom.

Direktor Bosanskog kulturnog centra Živinice Elmir Krivalić istakao je kako pandemija koronavirusa nije zaustavila izgradnju ljetnog atrija, a idejni tvorac projekta je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjaković.

„Zaista mi je veliko zadovoljstvo što smo obišli gradilište da vidimo kako napreduje i ono što me raduje jeste da se projekat u potpunosti realizuje onako kako je i predviđeno. Raduje me i što ćemo biti prvi Grad sa ovakvim kulturnim hramom, scenom koja će dati odgovore na puno pitanja koja su postavljena kada smo idejno radili scenu. Bitno je istaći da i u doba korone nastavljamo kulturni život nesmetano, s obzirom na to da ćemo imati scenu na otvorenom, i činjenica je da se prilagođavamo na sve uslove života i življenja jer ne znamo koliko će ova situacija potrajati. Ovaj projekat urađen je po najboljim mogućim standardima, i smatramo da izgradnjom ovakvih objekata dobijamo pravi smisao i status Grada. Grad Živinice napravio je projekat koji je sufinansiran preko Vlade FBiH, a ujedno i jedini projekat koji je bio kompatibilan raspisanom projektu, tako da će građani na poklon dobiti nešto što će zasigurno ostaviti mogućnost bolje nadogradnje kulturnog i društvenog života u Gradu Živinice“ kazao je gradonačelnik Grada Živinice Samir Kamenjaković, te dodaje da će u neposrednoj blizini ljetne scene biti izgrađeno i igralište za najmlađe kako bi se osjećali što ugodnije.

„Imali smo jedno devastirano igralište na dijelu gdje je planirana ljetna scena, te iz tog razloga želimo obnoviti i nabaviti novu podlogu trave, te očekujem u nekih desetak dana početak izgradnje igrališta za djecu. Imat ćemo jedno moderno igralište za fudbal i basket, kako niko ne bi bio oštećen, a naročito naši najmlađi jer oni moraju imati situaciju u kojoj će se osjećati ugodno i da koriste sve resurse Grada Živinice“ rekao je gradonačelnik Kamenjaković.

„Prije svega želim iskazati neizmjernu zahvalnost gradonačelniku Grada Živinice Samiru Kamenjakoviću zbog same inicijative da jedan ovakav hram kulture napravi u našem Gradu. Ovo je obećavajuće za kulturu u budućnosti i umjetnosti, a svakako hram kulture donosi i novosti sa sobom i pozitivne promjene. Vjerujem da će izgradnja ovog objekta uticati na kulturni svijest građana i općenito popularizaciju umjetnosti. Na ovu scenu ne treba da gledamo samo lokalno jer ona treba otvoriti vidike svima nama, i ovo je jedinstvena prilika da ugostimo teatre i umjetnike iz cijele Bosne i Hercegovine. Ovo je jedinstven objekat u našoj zemlji namijenjen za oblike scenske umjetnosti, a pored njega postoji još u Međugorju ali je sakralnog karaktera. Ovo je prilika da otvorimo vidike i ugostimo velike projekte kako bi u našem Gradu pružili najbolji mogući ugođaj na sceni.“, kazao je direktor BKC-a Živinice Elmir Krivalić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više