Rajsko jezero Bašigovci: Svečano otvoreno za kupače i ljubitelje prirode prelijepo živiničko jezero

Bašigovačko jezero bilo je do prije par godina poznato samo užoj skupini ljudi, uglavnom, mještanima opštine Živinice. Kako bi iskoristili ovaj prirodni resurs, mještani i Opština Živinice su započeli aktivnosti na uređenju obale kao i ostalih sadržaja koji bi mogli privući potencijalne turiste.

Pogledajte video prezentaciju jezera.

Bašigovačko jezero u narodu još poznato kao “Rajsko jezero” mjesto je kopovskog tipa i nastalo je 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista, a njenu količinu čine oborinske vode to jeste jezero se snabdijeva vodom iz podzemnih izvora solidnog kapaciteta.

U prilog tome govori i činjenica da je skoro neprimjetna promjena vodostaja jezera u vrijeme suša. Višak vode iz jezera stvara potočić koji nalazi svoj put do rijeke Spreče. Čistoću vode potvrđuje i prisustvo barskih školjki i rakova.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu, brojne ljubitelja odmaranja na plaži i odlicno mjesto za kamp.

Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli. Dnevna karta za ulaz na jezero je 2KM/ odrasli, 1KM/djeca, 1KM/parking koji je obezbjeđen za sve posjetioce.

Vaša karta uključuje kupanje, koristenje wc, tuseva, roštiljanje, terena za odbojku. Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, fudbal, badminton i slično.

Ovih dana temperature su baš pogodne za kupanje, roštiljanje i sunčanje na plaži zato ove dane do kraja ljeta treba iskoristiti i posjetiti jezero. Osim za kupanje jezero Bašigovci je postalo omiljeno mjesto za omladinu Bašigovaca, Živinica,Tuzle, kao i drugih naselja, koji se u večernjim satima ovdje okupljaju i druže uz muziku, pice i zabavu. Svake srijede i subote na jezeru se organizuje muzika uživo, sa početkom u 20:00 sati, pa je i to dobra prilika da se posjeti ovo omiljeno mjesto za mnoge mlade iz našeg okruženja. Zato ako ne znate, šta i gdje za vikend, preporučujemo vam da posjetite jezero Bašigovci.

Radno vrijeme jezera je od 9 do 24h.

Jezero se nalazi od Tuzle 21 kilometar, Lukavca 24 km, Kalesije 21 km, Kladnja 38 km i Živinica 6 km.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više