Rasprave na društvenim mrežama

Pročitah neki dan jednu kolumnu u kojoj autor navodi da dosta osoba, pogotovu onih iz javnog života, angužuju druge pismene osobe da za njih pišu tekstove na društvenim mrežama i to na: Facebook-u, Twitter-u, Instgram-u i drugim.

Razlog tome je sigurno, da ovi koji angažuju te koji za njih pišu objave, žele da se prikažu u javnosti kao znane i pismene i osobe.

Uglavnom ti tekstovi su na visokom nivou logike. Kako i nebi bili, kada su njihovi autori znani i pismeni ljudi.

Takođe, pored ovog angžmana drugih pismenih osoba da za neke političke vođe ili manje pismene osobe, pišu tekstove na društvenim mrežama, imamo i onih koji angažuju nepismene i neprosvijećene osobe da umjesto njih učestvuju u raspravama na društvenim mrežama.

Imamo slučajevima kada pojedinac, kvazi intelektualac ili kvazi menadžer, koji nema znanja da vodi polemiku na društvenim mrežama sa znanim i prosvijećenim ljudima, za to angažuje osobe sa skromnim znanjem i obrazovanjem da umjesto njega ‘vode polemiku’ na društvenim mrežama. Te osobe koje ovaj prepredeni i lukavi kvazi intelektualac angažuje su sa dugim jezikom, bez karaktera i koje se, ama baš ni malo, ne tiče tema koja je predmet rasprave na konkretnoj društvenoj mreži.

Pored ovih, koje angažuje nesposobni i lukavi intelektualac da vode polemike na društvenim mrežama umjesto njega, u konkretne rasprave javljaju se i slijedeći učesnici i to; oni koji hoće svojom ‘pametnom pričom’  da se dodvore jednom od dvojice učesnika u raspravi i oni koje se ama baš ni malo ne tiče tema rasprave ali oni hoće da se iskažu ‘kao znani i pametni’ sa svojom nepovezanom i glupom pričom.

Što se tiče ove prve kategorije angažovanih polemičara, to su uglavnom: šoferi, kafandžije, stražari i čuvari, oni su toliko neprosvijćeni da uopšte nisu svijesni u kakve rabote ulaze sa svojim nesuvislim pisanjem na društvenim mrežama.

Njihovi tekstovi, kao polemike sa drugom stranom na društvenim mrežama su krajnje neukusni a vakubular je naspran njihovog nivoa kulture i obrazovanja. Evo jednog nastupa takvog polemičara kada se nadovezuje na tekst svog, vjerovatno poslodavca,  ‘zaćer.j mu direktore’.

Drugi pak koji se dodvoravaju jednom od učesnika u raspravi, radi nekog ličnog interesa, ospu paljbu na drugog učesnika u raspravi. Tekstovi ovih, održažavaju njihov mentalitet i znanje koje nigdje ne bi moglo da prođe. Na društvenim mrežama može sve kod takvih jer oni  nemaju osjećaj za stid i sram.

Treća vrsta učesnika koja, kao učestvuje u rasprvama na društvenim mrežama, su u stvari nule koje hodaju na dvije noge i koje pokušavaju da to ne budu

Reče  Miroslav Krleža u svom romanu na ‘Rubu pameti’, ljudska glupost je  planetarna a ja dodajem,  nopresvijećeni i arogantni doprinose njenoj multiplikaciji.

Ne kažu ‘džaba’ za nas, da smo plemena koja imaju internet.

(Selimović Edhem Edo)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više