Rast cijene nafte na svjetskom tržištu prati rast cijena u maloprodaji

Treću sedmicu za redom raste cijena sirove nafte na svjetskom tržištu, a taj trend prati porast cijena u maloprodaji.

Prosječna cijena litre premium bezolovnog benzin BMB 95 u Federaciji BiH trenutno je 2,81 KM, dok je prosječna cijena litre dizela 2,85 KM. U proteklih 30 dana litra benzina je poskupila za 9 feninga, kao i litra dizela, pokazuju podaci Federalnog ministarstva trgovine.

Cijena litre benzina u rujnu prošle godine bila je identična današnjoj, dok je dizel prije godinu dana bio znatno skuplji i prodavao se po prosječnoj cijeni od 3,23 KM po litri.

Agencije navode kako je porast cijene nafta na svjetskom tržištu posljedica odluke Saudijske Arabije i Rusije o smanjenju proizvodnje. Ti vodeći izvoznici smanjivat će isporuke do kraja ove godine za ukupno 1,3 milijuna barela dnevno.

Smanjenjem proizvodnje Saudijska Arabija i Rusija nastoje zadržati više cijene nafte, s obzirom da potražnja slabi zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih ekonomija.

RTVTK

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više