Raste broj slučajeva nasilja u porodici: Počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Broj slučajeva femicida, u našoj zemlji se povećava iz godine u godinu. U periodu od 2015. do 2020. godine ubijeno je 56 žena, lani 12, a tokom ove godine najmanje osam žena. Najveći broj počinilaca su bračni ili vanbračni partneri, podaci su Udruženja ”Vive žene”. Također, broj slučajeva nasilja u porodici raste.

”Moram spomenuti da se nama ove godine za pomoć i podršku kroz dnevni tretman obratilo 250 osoba, dok su u Sigurnu kuću smještene 93 osobe, od toga 50 odraslih žena i 43 djece”, kazala je Danijela Huremović, voditeljica Sigurne kuće Udruženja građana ”Vive žene”.

U ovoj organizaciji žele podstaći žene da prijave nasilje i nadležne organe da adekvatno reaguju. Nasilje mogu prijaviti policiji, centrima za socijalni rad ili Udruženju ”Vive žene”. Zakonska regulativa koja se odnosi na ovu problematiku u Tuzlanskom kantonu je dobra, izrađen je Akcioni plan prevencije i borbe protiv nasilja u porodici, te formirano Koordinaciono tijelo za praćenje provedbe tog plana. Međutim, problem je posljednjih godina izraženiji. U resornom kantonalnom ministarstvu navode da se trude pomoći žrtavama nasilja, što kroz podršku radu Sigurne kuće, tako i kroz ekonomsko osnaživanje žrtava nasilja u porodici, za šta su potpisali Sporazum sa Udruženjem ”Vive žene”.

”Taj Sporazum ima zadatak da se ekonomski osnaži žrtva nasilja, da se zaposli, da to zaposlenje bude samoodrživo. Samim potpisivanjem tog Sporazuma mi smo iskazali spremnost da se na neki način uključimo u ovu problematiku u skladu sa svojim mogućnostima i kapacitetima”, rekao je Edin Šestan, pomoćnik ministra za socijalnu i dječiju zaštitu TK.

Prilika da se govori o ovoj tematici bit će i tokom kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja čija provedba počinje 25. novembra na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

”25.11. predviđena je Mirna šetnja odnosno posljednji ispraćaj za sve žrtve femicida koji će krenuti sa Trga slobode a završiti kod Muzičke škole. Mogli ste primijetiti da smo napravili u saradnji sa drugim organizacijama simboličnu posmrtnicu kao počast svim onima koje su stradale od svojim bračnih ili vanbračnih partnera”, navodi Huremović.

U okviru kampanje bit će održane edukacije i debate o ovoj problematici s ciljem ohrabrivanja žena da prijave nasilje, a završni događaj je okrugli sto na Međunarodni dan ljudskih prava – 10. decembra. Bit će upućen apel svima da reaguju kada uoče nasilje, prijave i pomognu žrtvi, kako bi se eliminisali svi oblici rodno zasnovanog nasilja.

The post Raste broj slučajeva nasilja u porodici: Počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više