Rijeka Spreča poplavila 5 hektara poljoprivrednog zemljišta

Zbog obilnih kišnih padavina i topljenja snijega mnoga područja širom Federacije Bosne i Hercegovine su poplavljena, čak u nekim dijelovima, ističu da je situacija gora nego 2014 godine.

Na svu sreću, na području općine Živinice stanje je za sada  stabilno.

Zbog niskih temperatura koje su prisutne posljednjih nekoliko dana  došlo  je do naglog topljenja snijega,  a i kiša koja je jučer padala jačim intenzitetom, povećala je nivo vode u koritima rijeka na području općine Živinice.

Nivo vode u koritima rijeka Oskova i Gostelja tokom jučerašnjeg dana bio je u velikom porastu ali ipak nije došlo do njenog izlijevanja, a Spreča svoje pravo lice inače pokaže dan–dva nakon kiša.

Tokom današnjeg dana obišli smo sve tri rijeke na području općine Živinice, i zabilježili da je nivo vode u koritima rijeka Oskova i Gostelja u opadanju, dok je rijeka Spreča, što je bilo za očekivati na pojedinim dijelovima općine  izlila i  poplavila oko 5 hektara poljoprivrednog zemljištva.

Tako da je stanje na području općine Živinice, relativno dobro, što su nam potvrdili i u Službi civilne zaštite Živinice.

U nadležnoj Službi su nam također potvrdili,  da za sada nije bilo poplavljenih stambenih objekata.

Obzirom  da iz FHMZ BIH ističu da će u narednim danima biti oblačno vrijeme sa povremenom kišim ili snijegom, izvjesno je da bi moglo doći i do promjene u koritima rijeka na području općine Živinice, stoga su pripadnici Štaba Civilne zaštite i  u stalnoj pripravnosti. (RTV Živinice / D. S.)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više