RTV SLON: Sretan 21. decembar – komorati SRETNO!

Svim rudarima Bosne i Hercegovine i rudarskim porodicama, našim čitateljima, slušateljima, gledateljima i pratiteljima, našim poslovnim partnerima želimo sretan 21. decembar – Dan rudara.

Komorati sretno!

A povodom Dana rudara, u okviru podcasta “Tuzla calling” pripremamo tematsku epizodu koju ćete imati priliku gledati na našem YouTube kanalu u petak od 15 sati. 

Iz opisa epizode izdvajamo:

Tuzla je oduvijek bila vezana za rudarstvo. Husinska buna – događaj iz prošlosti i dan danas iako je od njega prošlo 101 godina- ponos je našeg kraja. Husinska buna, bio je oružani otpor rudara rudnika Kreke protiv nasilja organa državne vlasti tokom generalnog štrajka rudara Bosne i Hercegovine, od 21. do 28. decembra 1920. godine, nazvan po rudarskom selu Husinu kod Tuzle. Premda je štrajk izbio zbog vladinog kršenja sporazuma o visini nadnica, koji je ona sama potpisala, proglašen je subverzijom. Optuženi rudari branili su se da su se jedino borili za radnička prava te da nije bilo nikakvog elementa ustanka protiv države. U generalnom štrajku sudjelovalo je oko 7.000 radnika, a vodila ga je Komunistička partija preko Saveza rudara, na čelu s Mitrom Trifunovićem Učom. Ponosno u Tuzli stoje i spomenici Husinskom rudaru- neznanom- ali jednako važnom svakom.  

Više detalja iz epizode otkriti ćemo u petak u prijepodnevnim satima. Budite uz web portal RTV Slon, naš YouTube kanal i naše društvene mreže. 

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više