Rudari iz jama Kreka traže drugačiju preraspodjelu posla

Teški uslovi rada, smanjenje novčanih naknada, nekorektan odnos prema proizvodnom pogonu, razlozi su zbog kojih je došlo do samoinicijativnog okupljanja rudara iz proizvodnog procesa, ispred zgrade Uprave Rudnika “Kreka”.

Odluka o novčanim naknadama po novom obračunu Pravilnika o radu i radnom učinku pitanja su na koje rudari nemaju odgovor i za koje traže dodatno pojašnjenje.

Naime, radnici u proizvodnom pogonu traže pokretanje sistematizacije, kao i drugačiju preraspodjelu jer kako ističu nije problem gurati autobus ako je više onih koji guraju, nego onih koji sjede.

“Trenutno nam je stanje da radimo na dva radna mjesta, onda nam se spominje umanjenje plate. Mi smo došli jer nam je direktor obećao da će on tumačiti sve Odluke koje budu donesene. Okupili smo se da nam direktor objasni platu po novom obračunu, po izradi Pravilnika o radu i radnom učinku i da nam objasni kolika će naša osnovna plata biti. I prije svega tražimo da se pokrene sistematizacija”, izjavio je Mirnes Bešić, radnik Rudnika “Kreka”. 

 Edis Mujanović, radnik Rudnika “Dubrave” također traži objašnjenja od uprave.

“Zašto da ja idem na minimalac i ispaštam za nešto što nisam doprinio tome. On su to, šta su potpisali 19.05, zbog čega su to potpisali. Nas rudare ne interesuje, mi dolazimo na poso zbog plate, jer dolazimo zbog plate i da idemo svojoj kući. Nas ništa drugo ne interesuje, ni politika, nit Uprava ni Sindikati ni niko”, poručuje Mujanović. 

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više