Rudari Kreke spremni na proteste, zahtijevaju da se jučerašnja odluka Uprave stavi van snage

Sindikat rudara Rudnika Kreka na današnjoj sjednici utvrdio je dalje korake u djelovanju nakon što je Općinski sud Tuzla odbio njihov zahtjev za štrajk najavljen 16. avgusta, a Uprava Rudnika jučer u poslijepodnevnim satima 111 radnika poslala na privremeni prekid rada.

Sindikat će poslati Tužbeni zahtjev da se Odluka o slanju rudara na privremeni prekid rada stavi van snage dok se ne završi mirovni proces te poslati Zahtjev Federalnom ministarstvu za rad i socijalnu politiku da obezbijedi uslove za održavanje mirovnog procesa.

Ukoliko Uprava nastavi sa provođenjem ove Odluke, uslijedit će masovni protesti svih rudnika u sastavu Koncerna, upozorio je Zuhdija Tokić, predsjednika Sindikalne organizacije RMU Kreka.

Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH naglasio je da se ne poštuje Sporazum od 19.05.2021. potpisanog između JP Elektroprivreda BiH i Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH u kom se navodi da će se zbrinjavanje viška radnika provoditi na socijalno prihvatljiv način. (RTV Slon)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više