Rudari: Razočarani smo što nas se sjećajaju samo kada se dese nesreće!

I nekoliko stotina metara ispod zemlje postoji opasnost od zaraze Korona virusom. Toga su svjesni i rudari, koji svaki dan živi silaze pod zemlju. Kažu da Korona nije prisutna u jami, da je samo oni tamo mogu donijeti.

Svjesni ozbiljnosti situacije i neophodnosti za električnom energijom, koju kopanjem uglja omogućavaju Termoelektrani, pristupili su Naredbama i donesenim mjerama Kriznih štabova.

Dezinfekcija ruku, autobusa, objekata, garderobe kao i rukavice i maske, obavezni su svakom radniku prije silaska i izlaska iz jame kazao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Mi ne možemo kazati da smo ih zaštitili sto posto, svjesni su i oni da nisu zaštićeni, niko u društvu nije. Mi ne znamo ni s kime se borimo, ni do kad će trajati ni kako će završiti, ali svjesni da su neophodne te tone uglja, ja obećavam u ime 2350 rudara rudnika Kreka da se obezbijedi kontinuitet u proizvodnji el.energije, jer znamo svi šta bi značilo u ovom vremenu koje nas je zadesilo da nema el.energije” – rekao je Tokić..

Bitno je istaći da su u rudnicima pojačane mjere zaštite rudara, a izmjenama okolnosti i mjere se mijenjaju. Iz Rudnika Kreka svakodnevno se proizvodi između pet i šest hiljada tona uglja, a oko 95% ide za potrebe Termoelektrane Tuzla. Rad u grupama do pet ljudi otežava ionako težak rad rudara u Rudnicima Kreka. Sa krocom i lopatom, ulažući sve svoje napore, ipak postižu zacrtane ciljeve, a trenutna situacija ih nimalo ne obeshrabruje, istakao je poslovođa jame u Rudniku Mramor, Senad Sejdić.

“Mi se uzdamo u to da smo mi dolje naslonjeni jedan na drugoga. Mi se ne uzdamo na način da će neko drugi doći. Nama je dolje komorat bliži nego brat. Mi moramo dolje jedan s drugim bit. Možda ćemo poduzeti da ne uzimamo isti hljeb, svako sebi nosi, nego eto da ne pijemo iz iste flaše, a šta će se desiti, desit će se i mi smo svjesni toga” – naglasio je Sejdić.

Rudari su svoju nesebičnu humanost uvijek prvi pokazivali gdje god je to trebalo, a kako kažu, boli ih to što iako su najviše izloženi svemu, nigdje se ne spominju. Neoboriva je činjenica da bez rudarskog sektora ne bi mogao funkcionisati elektro energetski sektor, s toga im je neophodno posvetiti više pažnje, naglasio je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka.

Mi smo razočarani bili kao ljudi. Rudari su u ratu dali svoj doprinos. Rudari su uvijek spremni kad god je bilo kakva pomoć potrebna. Međutim spominjemo se samo kad je Dan rudara i neka nesreća. da hoće ovo sve proći, bit će vremena. Ne samo mi rudari, nego i novinari i mnoge struke koje se nedovoljno afirmišu i tek kad se nešto desi spomenu se – kazao je Tokić.

I dok ugljena prašina pada po njihovim bijelim licima, a ruke crne i ispucale od rada, sa teškom krampom bore se da iskopaju komade uglja, strah od zaraze virusom, negdje u dubini njihove herojske duše, razbija misao na porodicu, i trenutak kada će iz duboke utorbe zemlje ponovo biti zajedno. Do tog trenutka, borba sa nevidljivim neprijateljem, kako Korona virus nazivaju rudari, nastavlja se i dalje, i niko ne zna do kad će trajati. (RTV Slon)

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više