Rukotvorine Živiničanke: Alma Hamzić izrađuje zanimljive ukrase (FOTO)

Izrada nakita je popularan i zahvalan hobi. Iako mnogima izgleda komplicirano, taj „zanat“ je vrlo jednostavan, a može se i zaraditi. Alma Hamzić iz Živinica izradom ukrasnog nakita počela se baviti prošle godine. Kaže da je ovaj posao nekome hobi, a njoj je i vid zarade. Nezaposlena je, udata žena i majka dvoje djece.
-Trenutno sam domaćica i meni je to jedna vrsta prihoda. Muž nema stalno zaposlenje pa sam smislila ovo čisto da se osjetim korisnom i da ne sjedim da gledam serije ili da se žalim kako se nemam šta raditi. Ja sam sebi smislila posao-kaže Alma.

Alma pored svojih rukotvorina

Kaže da vrlo malo ljudi zna da se Alma bavi ovim poslom. Materijal koji koristi je svakodnevno dostupan i nije skup.
– Pravim ikebane, ukrasno cvijeće, ruže, popularnno „drvo sreće“. Osnovni materijal je žica, koristim sve vrste bisera, kamenčića, poludragog kamenja. Za materijel mi je pomalo kriza i do sada sam sve radila od starog nakita koji sam reciklirala i nabavljala gdje stignem, od buvljaka, pijace do starog nakita od drugarica, a imamo hoby shop u Tuzli, tako da mogu nabaviti materijal-objašnjava Alma.

ukras1
Alma jedno drvce izradi za dva-tri sata koje košta 10 maraka. Kaže da bi posao bio unosniji da je potražnja malo veća.

ukras3ukras2
-Za Dan žena ove godine, svoje zalihe koje su stale u dvije gajbice rasprodala i zaradila 300 maraka za dva dana. I da kažem, nisu u pravu kad kažu da nema posla. Ako si dovoljno kreativan, smisliš sebi posao i zaradiš-poručila je Alma.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više