Sačuvajmo od zaborava: Kulturno-historijsko blago našeg područja

U sledećem tekstu koji će te pročitati cilj je da se sačuvaju od zaborava osnovne informacije kulturno-historijskog blaga našeg područja i također spašavanja istih. Uzaludan bi bio uložen trud ako se ne bi sistematski prišlo rješavanju zaštite stećaka, kao i njihovoj kategorizaciji na području općine Živinice. Iako su doneseni mnogi zakoni o zaštiti ovih kulturno-historijskih spomenika može se zaključiti da ne postoji nikakva sistematska zaštita nadležnih institucija države, kao ni lokalne zajednice. Stećci su prepušteni brizi ili nebrizi vlasnika posjeda na kojim se nalaze. Također, treba istaći da ovdje možemo izuzeti pojedince, koji su svojim radom doprinijeli kakvoj-takvoj zaštiti ovih kulturno-historijskih spomenika. Tako je iz navedenih razloga znatan dio spomenika, ali i cijele nekropole su uništene. Kao za primjer možemo navesti nekropolu stećaka „Carska Bašća (Šahići) i „Vrpolje“ (Đurđevik), koje su u potpunosti nestale sa svojih lokaliteta, kao da nikada nisu postojale.
Smatramo da je hitno potrebno preduzeti odgovarajuće mjere zaštite spomenika na području općine Živinice, kako bi imali nešto ostaviti budućim generacijama.

Općina Živinice nalazi se u sjevernoistočnom dijelu Bosne i Hercegovine u sastavu Tuzlanskog kantona. Zbog njenog povoljnog geografskog položaja od davnina je bila naseljena. To nam svjedoče brojni kulturno-historijski spomenici od prethisorijskog doba do danas, a to su: ostaci novca, nakita, naselja, utvđenja, stećaka i dr.

Općina Živinice je naročito bogata arheološkim spomenicima Gradinama iz srednjeg vijeka od kojih je do danas poznato šest, a to su: gradina u Nevrenči (iznad Đurđevika), gradina „Jasičak“ iznad Bašigovaca, Džebarska gradina, gradina „Čaršija“ iznad Gornje Višće, Djedinska gradina, Gračanilka gradina, ali nijedna od spomenutih do danas nije istražena. Posebna pažnja u ovom djelu posvećena je srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima-stećcima. Stećci kao srednjovjekovni nadrgobni spomenici su veoma važni za historiju Bosne i Hercegovine, jer oni govore o srednjovjekovnoj prošlosti Bosne i njenog uspona kao jedne od moćnih država na Balkanu.

U odnosu na ranija istraživanja, ovo djelo sistematski obrađuje i donosi pored starih i 13 novih nekropola sa nekoliko pojedinačnih stećaka popraćenih fotografijama. Na području općine Živinice nalazi se 27 nekropola i 13 pojedinačnih spomenika sa ukupno 305 stećka. Najviše ima sljemenaka 122, zatim stupova 103, sanduka, 17, jedna ploča i 62 neutvđena oblika.

Ukrasni motivi koji su zastupljeni na stećcima su: polumjesec, mač, štap, krst, šindra, nazubljeni okviri, motivi kuće, kruga, zatim biljni motivi ljiljana, cvijeta, cik-cak vrpce, razne vrste spirala, bordura i rozeta. Pored toga javljaju se kombinovani ukrasni motivi kao što su: polumjesec sa mačem, polumjesec sa rozetama, krst sa spiralama, spirala sa grozdovima, cik-cak vrpce i rozete.
Samo na jednom stećku je predstavljen u kombinaciji konj sa jahačem, na kojem se nalazi i pisani tekst, koji je ujedno i jedini stećak sa natpisom na području općine Živinice. Tekst na stećku je pisan srednjovjekovnim bosanskim jezikom-bosančicom. Zbog svega navedenog Živinice spadaju u bogatije općine po broju stećaka kao i njegovih ukrasnih motiva.

 

Literatura: Seudin Muratović, Zehudin Maslić, Stećci na području općine Živinice

Text pisao: Dino Memagić

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više

Komentari isključeni.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više