Sačuvati radna mjesta uposlenih u rudnicima imperativ energetske tranzicije

Sačuvati radna mjesta uposlenih u rudnicima imperativ je energetske tranzicije.

To je rečeno tokom okruglog stola “Pravedna tranzicija u energetskom sektoru”, održanog u Javnom preduzeću Elektroprivreda BiH (EPBiH) u organizaciji SLLEI Inicijative i Međunarodnog centra Olof Palme.

Prema uvodnom obraćanju generalnog direktora preduzeća Admira Andelije, proces energetske tranzicije u Bosni i Hercegovini je već počeo i Elektroprivreda BiH je pred izazovima energetske tranzicije iz sistema u kome se za proizvodnju energije dominantno koriste fosilna goriva, u sistem zasnovan na korišćenju obnovljivih izvora energije. To je proces koji nema alternativu i od svih učesnika u procesu zavisi koliko će biti uspješan, rekao je Andelija.

Pomoćnik generalnog direktora za zavisna i povezana društva Senad Sarajlić upoznao je učesnike skupa sa započetim procesima prestrukturiranja i provedbe pravedne tranzicije u rudnicima Koncerna EPBiH.

Učenici okruglog stola iz Elektroprivrede BiH, rudnika, međunarodnih organizacija i ambasada, saglasni su da su trenutno potrebni uključivanje svih nivoa vlasti, s fokusom na lokalnu zajednicu, širu društveno-političku javnost, kao i maksimalna svjesnost o ozbiljnosti situacije, dijalog i rješenja s minimalnim posljedicama za uposlene u rudnicima.

Predstavnici E3 Internationala predstavili su njihova iskustva i aktivnosti u ovom procesu u SLLEI inicijativi. Akcenat je bio na saradnji s preduzećem EPBiH.

Saradnja s ovim preduzećem u realizaciji pilot-projekta Zasadi energetske biomase vrbe u rudnicima Koncerna EPBiH primjer je dobre prakse energetske tranzicije u rudnicima.

Tokom proljeća 2021., Elektroprivreda BiH je u okviru SLLEI projekta, u saradnji s E3 Internationalom, obavila adekvatnu pripremu zemljišta, a u maju je na kultivisanim parcelama od ukupno dva hektra u rudnicima “Kreka” i “Breza” uspostavila testne zasade brzorastuće energetske biomase vrbe.

Drvnu biomasu s testnih plantaža će koristiti za proizvodnju električne energije u postojećim termoblokovima u procesu kosagorijevanja s ugljem.

U predavanjima i praktičnoj obuci, rudarski radnici će biti osposobljeni za rad na zasadima biomase i na taj način će biti osigurana radna mjesta. Ovi poslovi će uključivati pripremu i tretiranje zemljišta, sadnju, održavanje zasada, žetvu, preradu i pripremu biomase za kosagorijevanje u termoelektranama na ugalj.

Primjeri energetske tranzicije JP EPBiH su prva vjetroelektrana u sistemu, Podveležje, nove vjetroelektrane i buduće solarne elektrane na postojećoj infrastrukturi EPBiH i napuštenim i degradiranim rudničkim površinama.

Pilot-projekat Zasadi brzorastuće energetske biomase vrbe kao primjer energetske tranzicije JP Elektroprivreda BiH u rudnicima bit će predstavljen na konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu – COP 26.

Međunarodni centar Olof Palme posvećen je podršci demokratskom načinu uključivanja lokalnih zajednica i radnika u rješavanje pitanja pravedne tranzicije i sudjelovanja svih aktera u tom procesu.

Kao razvojna šansa, pravedna energetska tranzicija pretpostavlja, ne nužno gašenje starih, već kreiranje novih i drugačijih radnih mjesta.

RTV Slon/ akta.ba

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više