Sanacija prostorija i terase Doma penzinera Grada Živinice

Gradonačelnik Samir Kamenjaković, sa saradnicima, posjetio je Udruženje Penzionera Grada Živinice gdje je u toku sanacija prostorija i terase njihovog objekta u kojem su smješteni.

Ukupna vrijednost navedenih radova je oko 25.000,00 KM, a izvođač radova je firma “ZIMEX” Živinice.

Objekat Udruženje penzionera/umirovljenika Grada Živinice sagrađen je 1975. godine, a sve do prije godinu dana nije obavljena nikakva rekonstrukcija na ovom objektu.

Dakle u proteklu godinu dana zahvaljujući inicijativama gradonačelnika Samira Kamenajkovića, uspješno je realizovano nekoliko projekata u kojima je samo u infrastruktu na ovom objektu uloženo oko 45.000,00 KM, te su sredstva za redovan rad Udruženja penzionera i jednokratne pomoći podignuta sa 1000 KM na 20.000 KM.

Naime, u proteklom periodu izvršena kompletna sanacija unutarnje i vanjske stolarije, nabavljne su nove stolice, te trenutni radovi koji se izvode na sanaciji prostorija i terase ovog objekta koji će u narednim danima biti završeni.

Objekat će dobiti sasvim novi izgleda prilagođen potrebama penzionera koji najviše svog vremena provode u njemu.

Kako gradonačelnik Samir Kamenjaković brine o svim kategorijama stanovništva Grada Živinice odmaha nakon preuzimanja mandata formirao je i Savjet penzionera gradonačelnika kako bi ova kataegorija našeg društava mogla vaninstitucionalno djelovati na njegov rad kada su u pitanju penzioneri Grada Živinice.

Iz tih razgovora i sasatnaka predloženi su projekti koji su i realizovani za ovu kategoriju našeg društva.

Udruženje penzionera broji oko7,5 hiljada članova, od kojih do stotinu njih svakodnevno dolazi kako bi se družili kroz razne aktivnosti.

“Zadovoljstvo mi je da stvari o kojima smo razgovarali sa ljudima iz Udruženja penzionera popravimo na jedan drugačiji i bolji način. Smatram da putem socijalne inkluzije, osim što moramo ljude vraćati iz siromaštva, moramo ih uključivati u kulturni i društveni život, i zaista mi je drago da ovaj objekat u kojem najviše vremena provode naši penzioneri došla u situaciju da je u potpunosti renoviramo. Krajem prošle godine smo uradili izmjenu stolarije i ove godine želimo enterijer i eksterijer da spojimo i da napravimo jedan lijep ambijent, gdje želimo napraviti centar za penzionere koji bi bio izuzetno funkcionalan. Putem socijalne inkluzije imamo određene projekte koje možemo poboljšti kako bi mogli spojiti institucionalno Udruženje penzionera sa određenim udruženjima i u dijapsori i institucionalno u Gradu Živinice. Mi smo na početku mog mandata izmijenili politiku koja je bila prema penzionerima. Dakle, Udruženja penzionera su imala neka minimalna sredstva od 1000 do 2000 KM u Budžetu Grada Živinicice i to smo promijenili. S obzirom na to da imamo dva Udruženja, mi ukupno godišnje imamo preko 20.000,00 KM obezbjeđeno za njihov rad i za jednokratne pomoći. Za infrastrukturu koja je potrebana našim penzionerima uložili smo nekgdje oko 45.000,00 KM dodatnih sredstava. Ovo je malo za naše penzionere, s obzirom da su oni radili i gradili sve ono što mi danas koristimo i ovo je samo jedan mali dio onoga što mi trebamo vrtiti ovim ljudima.”, rekao je gradonačelnik Samir Kamenjaković

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više