Šansa za domaći turizam: TK “krije” brojne turističke potencijale

Pad turističkog prometa u svijetu mogao bi ove godine iznositi 60 do 80 posto, procjenjuje Svjetska trgovinska organizacija za turizam. Time je najviše pogođena Europa na koju otpada 51 posto međunarodnih dolazaka. I dok se sve više zemalja zatvara zbog straha od širenja koronavirusa, isto tako mnogi se okreću domaćem turizmu. U narednom prilogu pogledajte kakvi su to turistički potencijali Tuzlanskog kantona.

Zbog epidemije koronavirusa sve više građana odlučuje se da godišnje odmore provede u Bosni i Hercegovini. Prilika je to da se upoznaju mnogobrojne domaće ljepote, od kojih se neke nalaze na području Tuzlanskog kantona. Turističke organizacije u našem kantonu novonastalu situaciju koriste za sve glasniju promociju domaćeg turizma, predstavljanje prirodnih resursa, te kreiranje aranžmana za goste iz drugih gradova BiH. Voditelj turističkog ureda Turističke zajednice TK Miralem Mešković ističe da TK „krije“ veliki broj turističkih potencijala.

Rajsko jezero Bašigovci Živinice
Rajsko jezero Bašigovci Živinice

– Nastupila nam je ljetna turistička sezona. Panonika kreće punom parom to je ovaj segment ljetnog, odnosno kupališnog turizma. Svi oni kapaciteti u privatnom vlasništvu, kao što su bazeni, hotelski kapaciteti, također stavljaju se polako poslije ove krize u funkciju turizma, u funkciju odmora. Tako da u tom domenu, domenu ljetnog turizma zakoračili smo, odnosno ponovo smo zamahnuli,jednim dobrim korakom, kazao nam je Mešković.

Tuzlanski kanton trenutno je najprepoznatljiviji po komplesku Panonskih jezera, jedinih slanih jezera u Evropi. Iz Kantonalne turističke zajednice ističu da pored ljetnog, ovaj kanton ima i velike potencijale kada je u pitanju planinski turizam.

– U doba ovih vrućina, visokih temperatura idealno je otići na planinu, Konjuh, Majevicu, Trebavu itd. Nije dovoljno poznata činjenica da i na našim planinama je moguće ostvariti i noćenje. Pozivamo prije svega naše ljude, sa područja našeg kantona, a zahvaljujući vašoj kući zato što se daleko čujete i vidite, pozivamo i sve druge da dođu na naš kanton, da uživaju, jer imaju što god otkriti i uživati, istakao je Mešković.

Epidemija koronavirusa, zatvaranje granica, šanse su za razvoj domaćeg turizma. Turistička zajednica TK, resorno ministarstvo i Vlada TK uvidjeli su dodatnu priliku za stavljanje turističkih potencijala TK u funkciju.

– Poziv svim onim koji namjeravaju da dio godišnjeg ili cijeli godišnnji odmor provedu na TK, da su nam dobro došli obzirom da su i stalna trvenja za same granice, za putovanje u inostranstvo. Monoge turističke države, kako u Evropi tako i dalje pozivaju svoje sugrađane, svoje ljude da ostanu na svojim područjima, kako zbog sigurnosti, i mi pozivamo građane da iskoriste domaće, zaključio je naš sagovornik.

Tuzlanski kanton ima bogato kulturno-historijsko naslijeđe, bogate prirodne resurse, odnosno turističke dragulje koje vrijedi posjetiti. Zato, ostanimo u BiH, ljetujmo u našem kantonu i otkrijmo sve njegove turističke potencijale.

(RTVTK)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više