Saopštenje za javnost Sindikata zaposlenika RMU „Banovići“

Sramotno je, do danas u praksi neviđeno, da jedna organizacija koja se naziva “sindikalnom” priziva stečaj kompanije u kojoj egzistira. Ali kada je u pitanju Sindikalna organizacija RMU „Banovići“ sve je moguće.

Njihov posljednji medijski istup niti u jednom dijelu se ne odnosi na rudare i radnička prava, što bi trebao biti osnovni zadatak sindikata, nego je iskorišten kao pomoćni i posljednji politički “alat” u opozicionom djelovanju političke stranke predsjednika Sindikalne organizacije Rudnika.

U vrijeme kada se odvija globalna energetska tranzicija, kada je potrebno zajedničko djelovanje sindikata i menadžmenta na očuvanju rudnika i 2777 radnih mjesta, Sindikalna organizacija, svjesno i krajnje zlonamjerno, provodi radnje koje mogu ugroziti stabilnost poslovanja, a time i plaće 2777 rudara.

Ne dotiče ih i ne interesuju se za to u kakvim uslovima i sa kolikom težinom komorati u jami privode kraju sanacione radove s ciljem nastavka proizvodnje jamskog uglja.

Pozivamo Sindikalnu organizaciju da se aktivno uključi u rješavanje pitanja bitnih za rudare i rudnik u cjelini,sa aspekta sindikalne borbe, i da prestanu nevješto obavljati poslove advokatskih ureda i agenata dobavljača.

Sindikat zaposlenika RMU „Banovići” d.d. Banovići, koji ima kontinuitet u radu još od nastanka RMU Banovići, i koji broji preko 1500 članova, poziva sve rudare našeg rudnika, da ne nasijedamo na zlonamjerne konstrukcije Sindikalne organizacije, da zajedničkim snagama podržimo i provedemo sve pozitivne poslovne odluke menadžmenta kompanije, koje će dovesti do povećanja produktivnosti i humanizacije rada, a time i do povećanja naših ličnih dohodaka.

Sretno!

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.