Saopštenje za javnost Sindikata zaposlenika RMU „Banovići“

Sramotno je, do danas u praksi neviđeno, da jedna organizacija koja se naziva “sindikalnom” priziva stečaj kompanije u kojoj egzistira. Ali kada je u pitanju Sindikalna organizacija RMU „Banovići“ sve je moguće.

Njihov posljednji medijski istup niti u jednom dijelu se ne odnosi na rudare i radnička prava, što bi trebao biti osnovni zadatak sindikata, nego je iskorišten kao pomoćni i posljednji politički “alat” u opozicionom djelovanju političke stranke predsjednika Sindikalne organizacije Rudnika.

U vrijeme kada se odvija globalna energetska tranzicija, kada je potrebno zajedničko djelovanje sindikata i menadžmenta na očuvanju rudnika i 2777 radnih mjesta, Sindikalna organizacija, svjesno i krajnje zlonamjerno, provodi radnje koje mogu ugroziti stabilnost poslovanja, a time i plaće 2777 rudara.

Ne dotiče ih i ne interesuju se za to u kakvim uslovima i sa kolikom težinom komorati u jami privode kraju sanacione radove s ciljem nastavka proizvodnje jamskog uglja.

Pozivamo Sindikalnu organizaciju da se aktivno uključi u rješavanje pitanja bitnih za rudare i rudnik u cjelini,sa aspekta sindikalne borbe, i da prestanu nevješto obavljati poslove advokatskih ureda i agenata dobavljača.

Sindikat zaposlenika RMU „Banovići” d.d. Banovići, koji ima kontinuitet u radu još od nastanka RMU Banovići, i koji broji preko 1500 članova, poziva sve rudare našeg rudnika, da ne nasijedamo na zlonamjerne konstrukcije Sindikalne organizacije, da zajedničkim snagama podržimo i provedemo sve pozitivne poslovne odluke menadžmenta kompanije, koje će dovesti do povećanja produktivnosti i humanizacije rada, a time i do povećanja naših ličnih dohodaka.

Sretno!

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više