Saradnja institucija TK u borbi protiv korupcije

O značaju zajedničkog angažmana svih institucija i pojedinaca u provedbi Strategije za borbu protiv korupcije 2021-2024. godina govorio je danas premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić na interresornom sastanku u organizaciji Misije OSCE-a u BiH.

„Moram naglasiti da je održavanje ovakvih interesornih sastanaka na kojima će biti uspostavljena komunikacija u kojem se pravcu kreću aktivnosti u borbi protiv korupcije, izuzetno važno i pretpostavlja sistemsku reakciju – da svi moramo biti uključeni u taj proces“, kazao je u uvodnom obraćanju premijer Hodžić.

Naglašavajući da je „iz perspektive OSCE-a suzbijanje korupcije prioritet“, šef Terenskog ureda u Tuzli Damir Gnjidić je kazao da su „pratili proces kreiranja Strategije i da ona nema snagu i težinu ukoliko se ne kompletira, a to će biti onda kada se usvoji Zakon o prijavljivanju, porijeklu i kontroli imovine izabranih dužnosnika, nositelja izvršnih funkcija i savjetnika u TK“.

O procesu izrade Strategije te o identifikovanim rizicima govorio je predsjednik Tima za prevenciju korupcije Miralem Halilović. Rezimirajući podatke dobijene od više od 200 institucija i iz anketa provedenih među građanima, Halilović je naglasio da nema jednostavnih i brzih rješenja u borbi protiv korupcije te da se svaka insitutcija uz podršku politike mora uključiti u proces.

Kao jedan od bitnijih faktora uspjeha je, prema riječima predstavnice OSCE-a Dragice Karadžin, je razvijanje mehanizama koordinacije između Tima za prevenciju korupcije i predstavnika institucija, kao i uključivanje cijelog društva.

Na današnjem sastanku predstavnici Ministarstva zdravstva i Ministarstva finansija prezentovali su akcione planove za provođenje strategije borbe protiv korupcije koji bi trebali olakšati izrade planova ostalih organa uprave koji imaju obavezu kreirati ovaj dokument.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više