Saradnju između Univerziteta u Tuzli i Univerziteta u Turskoj podignuti na viši nivo

Rektorica Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić sa svojim saradnicima dana 10.11.2021. godine ugostila je Faruk Berata Akçeşmea, savjetnika za obrazovanje pri ambasadi Republike Turske.

Rektorica Hadžigrahić poželjela je dobrodošlicu i istakla dosadašnju dobru saradnju kao i potpisane sporazume  te posebno zadovoljstvo što Univerzitet sarađuje sa univerzitetima u Turskoj. Rektorica je kazala da pojavom virusa COVID 19 i epidemiološke mjere onemogućile su da se dosadašnja dobra saradnja podigne na jedan viši nivo.

 

Savjetnik za obrazovanje g.Berata zahvalio se na gostoprimstvu i upoznao menadžment da je ambasada Republike Turske u Bosni i Hercegovini spremna da uloži više napora kako bi se saradnja Univerziteta u Tuzli sa drugim univerzitetima u Republici Turskoj osnažila. Istakao je da u Republici Turskoj postoji preko 230 univerziteta sa izuzetno savremenim i dobro opremljenim  laboratorijama.

 

Pored razmjene studenata i administrativnog osoblja u okviru ERASMUS + projekata  razgovaralo se o uvođenju dvojnog studija kao i organizovanje sastanaka sa rektorima univerziteta u Turskoj sa Univerzitetom u Tuzli.

 

Tog dana na Filozofskom fakultetu je organiziran sastanak na kojem su prisustvovali  dekanica prof.dr. Nihada Delibegovic Džanić, voditeljica Odsjeka za turski jezik i knjizevnost doc.dr. Melinda Botalić i prof. dr. Mehmet Nuri Çınarcı gdje se razgovaralo sa g. Berata o jačanju buduće saradnje, te mogućoj internacionalizaciji visokog obrazovanja.

 

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više