Sarajlić: Snage EUFOR-a dale značajan doprinos jačanju stabilnosti BiH

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i SIGURNOST BiH i Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO) održali su danas sastanak sa predsjedavajućim Vojnog komiteta Evropske unije (EU) generalom Claudiom Grazianom, koji boravi u višednevnoj posjeti našoj zemlji.

Dobrodošlicu generalu Grazianu poželio je predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnbost BiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a Asim Sarajlić, koji je posjetu predsjedavajućeg Vojnog komiteta EU ocijenio veoma značajnom u trenutku kada nam je, kako je rekao, potreban dijalog kako unutar BiH tako i sa našim prijateljima iz EU, NATO-a i međunarodnih organizacija koje su, radeći sa zvaničnicima BiH, prošli veoma uspješan period tranzicije i provođenja reformi u sektoru odbrane i bezbjednosti.

Ocjenjujući kako je potrebna i dobrodošla pomoć prijatelja iz EU za otklanjanje sadašnjih zastoja, Sarajlić je ocijenio da su snage EUFOR-a u proteklom periodu dale značajan doprinos jačanju stabilnosti i sektora odbrane i bezbjednosti BiH, čiji su predstavnici, kako je rekao, uspostavili uspješan i partnerski odnos sa Komandom EUFOR-a.

Predsjedavajući Vojnog komiteta EU general Claudio Graziano u svom obraćanju podvukao je da BiH i cijeli region zapadnog Balkana za EU predstavljaju ne samo susjede već i bliske partnere u suočavanju sa bezbjednosnim i svim drugim izazovima koji prijete građanima Evrope.

Po riječima generala Graziana, Evropska komisija posvećena je očuvanju Misije ALTEA u BiH, ali i podršci jedinstvenim Oružanim snagama BiH, što predstavlja, kako je rekao, investiciju u mir i bezbjednost Evrope. S tim u vezi, general Graziano najavio je dodatnih 10 miliona evra podrške Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH, koji će od iduće godine u svojim misijama imati na raspolaganju 34 nova transportna vozila, isto toliko novih medicinskih vozila i 150 novih detektora za metal.

General Graziano izrazio je uvjerenje da će Oružane snage BiH ostati jedinstvene i da će, u partnerstvu sa evropskim vojnim snagama, doprinositi sigurnom okruženju sa sve građane regiona zapadnog Balkana i EU.

U okviru sastanka, general Graziano održao je i predavanje o sadašnjim i budućim bezbjednosnim izazovima, naglasivši da EU, u suočavanju sa sigurnosnim prijetnjama, ali i prirodnim katastrofama i posljedicama pandemije virusa korona, mora biti spremna da odgovori samostalno, kao i u saradnji sa spoljnim partnerima.

Osim članova Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Delegacije PSBiH u PSNATO-a, sastanku sa generalom Grazianom prisustvovali su parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović, generali i oficiri Oružanih snaga BiH, predstavnici Misije OSCE-a u BiH, te NATO Štaba u Sarajevu i Komande EUFOR-a, saopćeno je iz  Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

RTVSlon/Fena

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više