Šatorović: Minimalna plaća od 1.000 KM na koncu će postati realnost u FBiH

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata u Bosni i Hercegovini Selvedin Šatorović smatra da je realno očekivati završetak procedure predloženog zakona o minimalnoj plaći u Federaciji BiH iako predstoji tromjesečna javna rasprava o tom aktu te je još i dodatno potrebno vrijeme za formiranje novog saziva Federalnog parlamenta nakon nedavno održanih Općih izbora u Bosni i Hercegovini.

Nacrt zakona o minimalnoj plaći, o kojem ovdje govori Šatorović, predložili su ranije 11 zastupničkih klubova u Predstavničkom doma Parlamenta Federacije BiH te je većinom glasova odobren danas na vanrednoj sjednici Doma, kada je određena i tromjesečna javna rasprava.

Šatorović smatra da će minimalna plaća u FBiH od 1.000 KM postati ubuduće realnost.

Ovaj sindikalac je novinarima kazao da je i pored negativnog mišljenja Federalne vlade o Nacrtu, moguće dostići cilj o minimalnoj plaći od 1.000 KM imajući u vidu da je zakonodavni organ u FBiH cijelo vrijeme imao, po njegovom mišljenju, više senzibiliteta od izvršne vlasti za probleme i interese radnika.

– Jednoglasno usvajanje nacrta još je jedan pokazatelj da mi nismo željeli biti dio predizbornog folklora, da je ovo zaista nešto na čemu zastupnici, a nadam se i budući saziv Federalnog parlamenta želi da ga usvoji budući da je to jedini izlaz za zaustavljanje odlaska mladih ljudi iz Bosne I Hercegovine. Ako kažemo da je potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu 2.900 KM, mislim da uopšte nije upitno je li 1.000 KM u ovom trenutku realno, naročito imajući u vidu da će zakon biti usvojen zajedno sa zakonodavstvom o doprinosima i porezu na dohodak, gdje će značajno biti rasterećena privreda i onda će ova priča o 1.000 KM biti zaista realna i ostvariva na zadovoljstvo svih radnika u Federaciji Bosne i Hercegovine – riječi su Selvedina Šatorovića.

Nacrt zakona predviđa da osnovica za izračun minimalne plaće u Federaciji BiH bude prosječna bruto plaća iz decembra 2020. godine od 1.532 KM odnosno 993 KM u neto iznosu. Također predviđa da minimalna bruto plaća za 2023. godinu bude najmanje 90 posto, a za 2024., najmanje 100 posto od navedene osnovice.

RTV Slon/FENA

The post Šatorović: Minimalna plaća od 1.000 KM na koncu će postati realnost u FBiH appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više