Savez općina i gradova FBiH počeo s realizacijom obuka o planiranju i upravljanju razvojem

U okviru projekta “Lokalni integrirani razvoj” – ILDP Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine počeo je s realizacijom obuka na temu planiranja i upravljanja razvojem.

Obuka je prvenstveno namijenjena općinskim/gradskim vijećnicima te članovima referentnih komisija i uposlenicima.

Cilj obuka jeste podizanje stepena zainteresiranosti i upućenosti izabranih lokalnih zvaničnika (posebno vijećnika) za preuzimanje aktivnije uloge u donošenju i nadgledanju provođenja lokalnih razvojnih strategija i odgovarajućih planova implementacije.

Sudionici obuke imaju priliku da se upoznaju s regulatornim okvirom iz oblasti razvojnog planiranja i upravljanja razvojem, globalnim ciljevima održivog razvoja i integracijom ciljeva održivog razvoja u planske okvire JLS, ključnim aspektima i procesima upravljanja razvojem i ulogom vijeća i sl.

Do sada su realizirane obuke u Tešnju, Tuzli, Jablanici i Mostaru, a do kraja listopada dogovoreno je održavanje obuka u Zavidovićima, Novom Sarajevu i Sanskom Mostu.

Za mjesec studeni dogovoreno je održavanje obuka u sljedećim JLS: Jajce, Zenica, Lukavac, Gračanica, Doboj Jug i Livno.

U narednom razdoblju također se očekuje usuglašavanje termina obuka za još desetak jedinica lokalne samouprave.

Obuke se organiziraju u suradnji s UNDP Projektom integriranog lokalnog razvoja i Projektom potpore implementaciji Ciljeva održivog razvoja u BiH, priopćeno je iz SOGFBiH.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više