Schmidt: Borba protiv negiranja ratnih zločina važan zadatak za bh. društvo

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i sastao se sa rukovodstvom Centra i predstavnicima Pokreta “Majke enklava Srebrenica i Žepa” i predstavnicima udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida.

Sudionici sastanka su razgovarali o planovima Memorijalnog centra, aktivnostima udruženja usmjerenim na čuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici, te o tome šta se može učiniti da se nadležnim državnim institucijama pomogne u borbi protiv negiranja genocida i ratnih zločina počinjenih u Srebrenici, uključujući i borbu protiv veličanja ratnih zločinaca.

Visoki predstavnik se osvrnuo i na načine na koje se mogu izbjeći nesporazumi, kao i na jačanje napora usmjerenih na izbjegavanje zloupotrebe genocida u Srebrenici u političke svrhe, te dodao da je također apsolutno neophodno pažljivo i precizno birati riječi kada se govori o genocidu, zločinima protiv čovječnosti i ratnim zločinima.

Brzo zakonsko procesuiranje svih osoba koje negiraju ratne zločine ili veličaju počinitelje ovih zločina je pitanje koje je značajno za unapređenje procesa pomirenja u društvu.

– Negiranje ratnih zločina i veličanje osuđenih ratnih zločinaca negativno utječu na napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja, a nadležne institucije moraju rješavati ovo pitanje uz punu primjenu zakona – rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je upoznao sagovornike o sastanku sa državnim tužiteljem BiH održanom kako bi se razmotrilo šta se još može učiniti u cilju efikasnijeg rješavanja pitanja negiranja ratnih zločina.

Obavezao se da će pomoći u pronalaženju međunarodnih partnera s ekspertizom iz ove oblasti kako bi se pravosudnim institucijama BiH pomoglo da energičnije procesuiraju slučajeve negiranja ratnih zločina ili veličanja ratnih zločinaca.

Nakon odluke koju je donio o izmjenama i dopunama Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida počinjenog 1995. godine, visoki predstavnik je želio čuti informacije o konkretnom utjecaju te odluke u smislu njenog doprinosa lakšem provođenju aktivnosti koje obavlja Memorijalni centar.

Visoki predstavnik Schmidt je napomenuo da su rad i naslijeđe Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari važni za napore koji se poduzimaju u cilju pomirenja u bh. društvu.

– Da bi obavljao ovu važnu ulogu, Memorijalni centar se treba razvijati bez opterećenja financijskim pitanjima – kazao je visoki predstavnik, saopćeno je iz OHR-a.

The post Schmidt: Borba protiv negiranja ratnih zločina važan zadatak za bh. društvo appeared first on RTV SLON.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više