Schmidt osudio akte koje je usvojila Narodna Skupština RS

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt snažno je osudio akte koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila u petak, 10. decembra.

Kaže da usvojeni zaključci obavezuju vlasti RS na poduzimanje konkretnih zakonodavnih i drugih aktivnosti koje bi predstavljale kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Radikalne političke aktivnosti i retorika iz proteklih nekoliko dana ističe da su prijetnja stabilnosti u Bosni i Hercegovini i podrivaju perspektive svih građana, uključujući i građane iz Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik.

Istaknuo je kako liderstvo zahtijeva racionalnost i spremnost na konstruktivan dijalog.

– To je suština demokratije i to je ono što je potrebno kako bi dejtonske institucije funkcionirale u interesu svih građana. Pozivam na puno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir. Sve strane moraju djelovati unutar ovog okvira kako bi se u duhu kompromisa donosile zakonite odluke. Građani BiH žele mirnu i prosperitetnu budućnost. Spreman sam dati svoj doprinos tom cilju na odlučan i odgovoran način. Dijalog ima prednost nad bilo kojim drugim oblikom djelovanja – poručio je Schmidt, saopćio je OHR.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više