Tehnograd

Schmidt: Politički akteri u BiH maju odgovornost za smanjenje trenutnih tenzija

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt izjavio je na sastanku s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković da politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija u BiH, a posebno odustajanjem od pokušaja vraćanja unazad te od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR).

To znači politiku okončanja blokade institucija na državnom i federalnom nivou, nulte tolerancije prema retorici podjela i mržnje te nastavka aktivnosti nužnih za unapređenje prijekopotrebnih reformi koje Bosni i Hercegovini trebaju ako želi da se kreće putem EU integracija.

Napominjući da se Bosna i Hercegovina suočava s ozbiljnom krizom, visoki predstavnik je naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više