SDA pobjednik u Živinicama, SDP pobijedio u četiri općine, a PDA-u tri

Prema rezultatima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine na području Tuzlanskog kantona Stranka demokratske akcije (SDA) ostvarila je najbolji izborni rezultat.

Naime SDA je prema dosadašnjim rezultatima prva stranka u šest općina Tuzlanskog kantona i to u Doboj Istoku, Srebrniku, Čeliću, Teočaku, Živinicama i Kalesiji.

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) prvoplasirana je politička opcija u četiri općine Tuzlanskog kantona i to: Gračanici, Gradačcu, Lukavcu i Tuzli.

Prema očekivanjima Pokret demokratske akcije (PDA) prva je bila opcija na području tri općine u TK i to: Banovićima, Sapni i Kladnju.

Prema trenutnim rezultatima nakon više od 50% obrađenih izbornih mjesta novi sastav Skupštine TK mogao bi izgledati ovako: SDA 11; SDP 9; PDA 9; DF 2; SBB 2 i SBiH 2. Podsjetimo, ovo nisu još uvijek konačni izborni rezultati, glasovi se još zbrajaju.

Trenutno u TK vodi SDA sa 24.770 glasova, odnosno, 25,12 posto, a slijedi SDP koji je dobio povjerenje 21.980 glasača ili 22,29 posto.

Dvocifren rezultat ima još samo PDA sa 20.143 glasova, odnosno 20,43 posto.

Izborni prag prešli su još DF koji je dobio 6.007 glasova što iznosi 6,09 posto, zatim, SBB – Fahrudin Radončić sa 4.959 glasova ili 5,03 posto, te Stranka za BiH sa 4.255 glasova ili 4,32 posto.

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više