Sedmica prevencije karcinoma grlića maternice: Rano otkrivanje šansa za izliječenje!

Kako bi se povećala svijest žena o problemu karcinoma grlića maternice u svijetu se već 15. godina posljednja sedmica januara obilježava kao sedmica prevencije karcinoma grlića maternice. Rak grlića maternice jedan je od najčešćih karcinoma kod žena, a za razliku od drugih malignih oboljenja kod ovog postoji potencijal za prevenciju zbog sporog napretka predkanceroznih promjena na grliću koje se mogu otkriti redovnim ginekološkim pregledima.

Vrijeme je da se krene u prevenciju, jer rješenje ovog problema se postiže sa tri stvari, a to je prije svega edukacija. Druga stvar je prevencija u smislu vakcinacije, i s druge strane ostaje nam ono što nam je rak rana našoj duši zbog čega zaista pokrećemo druge mehanizme, a to je nacionalni registar, probir, jer rezultati su neegzaktni jer se prikupljaju iz različitih izvora”, govori prof.dr. Dženita Ljuca, šefica Katedre za ginekologiju na Medicinskom fakultetu UNTZ.

Rak grlića maternice odnese oko 140 života godišnje u Bosni i Hercegovini, a kako bi se taj broj smanjio, od velike je važnosti upoznati javnost, te podstaći žene da izdvoje vrijeme za ginekološke preglede, jer je kod ove vrste karcinoma izliječenje u ranoj fazi veoma efikasno.

Priča o karcinomu grlića je priča o preventabilnom karcinomu koji pravovremenom dijagnostikom pruža ženi svakoj mogućnost stopostotnog izlečenja. Mi možemo imati dostupan zdravstveni sistem, dostupnog ginekologa, otvorene ambulante, ali mora postojati doza lične odgovornosti i svjesnosti svake žene ponaosob pa i mene same, tako i vas svih tako, da moramo otići na ginekološki pregled” , navodi prof. dr. Maida Mulić, v.d. direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK. 

Informisanje o simptomima, uzrocima bolesti, načinima prevencije, te povećanje broja žena koje rade kontrolni ginekološki pregled s PAPA testom pravi je put ka unapređenju reproduktivnog zdravlja žena, smanjenju stope obolijevanja i umiranja ženskog stanovništva, a kako bi se kampanja “STOP raku grlića maternice” podigla na veći nivo, izrađena je i superinteraktivna web aplikacija koja će mlađim djevojkama približiti ovaj problem.

Sama aplikacija je sasvim jednostavna, ovo je prva verzija koja je danas obavljena sa mogućnošću nadogradnje. Web aplikacija je dostupna na adresi “STOPRAKU.ba” ,  ističe Lejla Bašić, predsjednica Udruženja mladih žena “Girl Think”.

Projekat STOP raku grlića maternice je više od projekta. To je ideja da kada mladima damo priliku da pokažu šta znaju, da pokažu svoje sposobnosti, inicijativu, inovativnost da možemo postići odlične rezultate”, dodaje Semir Hadžić, koordinator projekta.

Rak grlića maternice najčešće sa javlja kod mlađih žena, odnosno između 35. i 50. godine života. U svijetu rak grlića materice je drugi najčešći rak kod žena nakon raka dojke, a treći uzrok smrtnosti kod žena oboljelih od raka. U narednom periodu različitim edukativnim i promotivnim aktivnostima sedmica prevencija karcinoma grlića maternice obilježit će se i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više