Senat odobrio: Michael Murphy novi američki ambasador u BiH

Michael Murphy zvanično je imenovan za novog američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini nakon što je Senat potvrdio njegovu nominaciju, prenosi agencija Anadolija.

Predsjednik Joe Biden je nominovano Murphyja u julu za novog ambasadora u BiH.

Mjesecima je čekao odobrenje u Senatu jer je brojne potvrde novih američkih ambasadora u svijetu blokirao republikanski senator Ted Cruz.

Na kraju je Senat potvrdio njegovu nominaciju te će Murphy uskoro stići u Sarajevo i zamijeniti ambasadora Erica Nelsona.

Murphy je u izlaganju pred Odborom za vanjske poslove Senata istakao šest ključnih ciljeva za Bosnu i Hercegovinu.

Poručio je da je potrebno pomoći BiH u postizanju kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji, raditi na reformama vladavine prava, posebno u borbi protiv korupcije, raditi na povećanju trgovine sa SAD-om, suprotstaviti se težnjama Kine i Rusije u BiH, raditi na pomirenju među stanovništvom te raditi na tome da BiH bude sigurna zemlja za Amerikance koji tamo žive i rade.

Murphy je iskusni diplomata

Murphy ima 30-godišnje iskustvo, a trenutno radi kao zamjenik pomoćnika državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja. Njegov portfolio uključuje evropsku sigurnost, kontrolu konvencionalnog naoružanja i arktičku sigurnost.

Prije nego što je otišao na Kosovo 2009. godine, gdje je radio kao zamjenik šefa misije u ambasadi u Prištini, bio je i u Bosni i Hercegovini. U Sarajevu je tri godine radio kao politički savjetnik u američkoj ambasadi. Trenutno ima diplomatski čin ministra savjetnika.

Pored engleskog, govori još bosanski i francuski jezik.

(RTV Slon/Al Jazeera Balkans)

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više