Sindikalna potrošačka korpa jeftinija za 50,80 KM

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za mjesec oktobar 2021.godine iznosi 2.101,71 KM i za 50,80 KM je jeftinija od potrošačke korpe za prethodni mjesec.

Prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku prosječna plata isplaćena u FBiH za mjesec august 2021. iznosila je 1.000,00 KM, i za 5,00 KM je viša od iznosa u prethodnom mjesecu.

Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 47,58 %

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u FBiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije :

1. Prehrana – 43,9%
2. Stanovanje i komunalne usluge – 14,8 %
3. Higijena i održavanje zdravlja – 6,2%
4. Obrazovanje i kultura – 8,6%
5. Odjeća i obuća – 14,3%
6. Prijevoz – 6,6%
7. Održavanje domaćinstva – 5,7%

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 83 artikla, a kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za dvanaest(12) stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest(6) stavki.

 

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više