Sindikat državnih službenika i namještenika: Poboljšati uslove rada i status uposlenih u KPZ-ovima

Samostalni sindikat državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH zatražio je danas poboljšanje statusa, te uvjeta u kojima rade uposlenici kazneno-popravnih zavoda (KPZ).

Predsjednik Sindikata Samir Kurtović je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da su stražari i osobe koje rade sa zatvorenicima u teškoj situaciji, dodajući da se njihova prava moraju riješiti onako kako je to propisano zakonom.

– Radi se sa zatvorenicima koji izdržavaju kazne od jedne pa do 20 godina. Zatvorski čuvar te ljude treba da usmjerava, da im bude i psiholog, pa i doktor. Očekujem od Vlade FBiH i resornog ministarstva da zahtjeve sindikata, odnosno ono što je predvidio zakon ispoštuju da bi uposlenici imali iste benefite kakve imaju policajci u ministarstvima unutrašnjih poslova – rekao je Kurtović navodeći da se radi o primjeni člana 130 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

On je kazao da su danas imali uspješan sastanak u resornom ministarstvu, te da su zatražili da se prilikom penzionisanja ovih uposlenika uvaže odredbe tog zakona što sada nije slučaj.

– Policija dobija pet najboljih godina koje im se računaju za penzioni staž, a to pravo moraju ostvarivati i zaposleni u KPZ-ovima. To je onih pet godina kad su imali najbolja primanja – dodao je Kurtović.

(RTV Slon/Fena)

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više