Sindikat ne pristaje da minimalna plata bude 550 KM koliko predlaže Vlada FBiH

Delegacije sindikata i poslodavaca danas su na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju BiH imale oprečne stavove o prijedlogu Vlade FBiH da minimalna plata u tom entitetu bude povećana na 550 KM.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Mevludin Bektić izjavio je nakon sjednice u Sarajevu da za njih taj iznos nije prihvatljiv i jer su ranije tražili da minimalna plata iznosi 609 KM.

– Pokušali smo da nađemo kompromisno rješenje jer je za radnike neodrživa sadašnja minimalna plata od 406 KM, ali poslodavci danas nisu bili za to – istakao je Bektić.

Dodao je da ne očekuje da dođe do pomaka u pregovorima i da je tražio od Vlade da preuzme odgovornost i do kraja godine utvrdi minimalnu platu u FBiH koja bi iznosila između 550 i 609 KM.

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović naveo je da je materijal koji je danas predstavilo Federalno ministarstvo finansija korektan i da zaslužuje pažnju.

– Po njihovom prijedlogu minimalna plata bi iznosila oko 550 KM i to je nešto o čemu se može razgovarati – poručio je Smailbegović.

Naglasio je da će obje delegacije pismeno dostaviti svoje primjedbe i da očekuje da Vlada FBiH donese odluku u narednih 10 do 15 dana.

RTV Slon/Fena

RTV SLON

Pročitajte prvi vijesti iz Živinica na Vašem uređaju, pretplatite se sada.

Pročitajte više
Ostavite komentar

Vaša Email adresa neće biti objavljena.

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje Vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s tim slažete, ali možete odustati ako želite. Prihvatam Pročitaj više